La líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha tret pit sobre que el govern espanyol hagi finalment concedit els indults als presos polítics. En roda de premsa des del Parlament ha reivindicat que tot i que els morats siguin la força minoritària a l'Executiu espanyol han aconseguit que els socialistes s'hagin mogut respecte la seva posició inicial. 

"Sánchez parlava de complir íntegrament les penes", ha recordat. "Imagineu que podríem fer si fóssim la força gran del govern. Per això volem ser més i més forts, perquè veiem com els nostres posicionaments són els que sempre acaben veient la llum per sentit comú. Però per ara costa que passi", ha apuntat.

En aquest sentit, Albiach ha valorat la llibertat dels presos com "un primer pas" però ha reconegut que "no són la solució al conflicte". "La llibertat dels presos és un punt de partida però no és un punt d'arribada", ha dit tot demanant la reforma del Codi Penal i el delicte de sedició i que la taula de diàleg sigui "real, no només per fer la foto".

 

Insisteix a Aragonès sobre reunir els partits

En aquest sentit, Albiach ha assegurat que els indults també tindran una "utilitat política" ja que, al seu parer, permetran que la taula de diàleg "sigui un espai real de negociació". Per això, Albiach ha tornat a insistir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que convoqui la taula de partits catalans i ha celebrat que també vegi els indults com l'inici de la resolució del conflicte.

Per a la líder dels comuns, el president anirà més reforçat al diàleg amb l'Estat si aglutina tot el que ha dit que són els consensos del 80% de la societat catalana, i els ha enumerat: la desjudicialització del conflicte, el reconeixement de Catalunya com a realitat nacional, la millora de l'autogovern, una Hisenda pròpia i solidària i que l'acord sigui votat pels catalans.

No ha esmentat, doncs, el referèndum d'independència. Però en ser preguntada, sí que ha afirmat que el segueixen defensant "com hem fet sempre, a diferència d'altres que han anat endavant i endarrere".

Preguntada sobre la clatellada d'ahir del Consell d'Europa a Espanya, Albiach ha indicat que el que ha provocat que el govern de Sánchez hagi concedit l'indult als presos és la feina de Jaume Asens, qui, per cert, ha sortit minuts abans que Albiach demanant perdó als presos pel retard de l'indult. "El Consell d'Europa ha acabat donant la raó a les persones que volien treure el conflicte de la via judicial", ha sentenciat.

 

Imatge principal: la líder dels comuns, Jéssica Albiach, en una foto de recurs / Foto: Efe