El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts els indults als presos independentistes, i Podemos s'ha disculpat explícitament per no haver aconseguit aplicar aquesta mesura de gràcia abans. En una roda premsa des del Congrés dels Diputats, el president parlamentari del grup morat, Jaume Asens, ha demanat directament "perdó" per no haver complert un dels seus punts principals del programa: alliberar els presos a través dels indults o la reforma del delicte de sedició.

El també líder d'En Comú Podem ha reivindicat que els indults representen la "fortalesa de la democràcia", i no debilitat. "Són els indults amb més legitimitat democràtica de la història", ha considerat Asens, i ha remarcat que es tracta d'"un primer pas imprescindible" per la solució del conflicte entre Catalunya i Espanya.

Una "bona notícia"

Des de les files dels comuns, consideren que els indults pels nou presos independentistes és una "bona notícia" que permetrà acabar amb el "suplici" que han patit les seves famílies. A partir d'ara, Asens pronostica que els 9 indultats tindran un paper important en la nova etapa de diàleg que pretenen impulsar des de la Moncloa, tot i que la mesura parcial que no elimina les seves inhabilitacions.

Asens també ha demanat "disculpes" i "perdó" als presos i les seves famílies per no haver aconseguit concedir-los abans, i s'ha excusat en què la pandèmia i el Tribunal Suprem que "no ho han posat fàcil". L'opció dels comuns per aconseguir la llibertat dels presos, però, passava per la reforma del delicte de sedició, una reforma que encara no s'ha aplicat i per la qual assegura que seguiran treballant perquè aquest canvi arribi "com més aviat millor". 

La debilitat de l'Estat

Després del duríssim revés del Consell d'Europa a Espanya amb l'aprovació de l'informe que demanava la llibertat dels presos i la retirada de les euroordres d'extradició, Asens ha interpretat l'informe com un "aval" als indults que el govern espanyol ha aprovat aquest dimarts.

Per altra banda, Asens ha negat que disculpar-se i concedir els indults sigui un "signe de debilitat". "Un signe de debilitat va ser la resposta de l'Estat l'1-O. Una democràcia fora, madura, no necessita delegar un conflicte polític en la policia i els jutges", ha assegurat. Per Asens, s'obre ara una etapa que deixarà enrere la confrontació i la venjança, i es donarà pas a l'empatia. "El diàleg és útil per solucionar el conflicte", ha valorat.

 

Imatge principal: El president del grup parlamentari de Podemos al Congreso, Jaume Asens, en la roda de premsa d'aquest dimarts. / Efe