La cap de llista de Catalunya en Comú Podem a les eleccions previstes per al 14 de febrer, Jéssica Albiach, ha assegurat que "un Govern PSC-comuns no sumarà" després dels comicis. "Per tant, necessitem altres actors", ha dit en una entrevista amb elDiario.es. De fet, Albiach no se n'ha amagat mai de voler la reedició del tripartit amb ERC i el PSC. Així doncs, la dirigent dels comuns ha recordat als socialistes que si volen governar necessitaran els escons republicans.

Albiach ha donat per fet que els socialistes tindran "més escons" que la seva formació però ha demanat que es construeixin "majories àmplies" per governar, ja que no creu que PSC i el seu grup tinguin prou diputats per fer-ho en solitari. "Necessitem un Govern progressista d'àmplies aliances i sense vetos", i les fórmules per assolir-ho "poden ser moltes".

Albiach ha criticat el "viratge conservador" dels socialistes pel seu pacte amb Units per Avançar i la incorporació de l'exregidor de Cs a Tarragona Rubén Viñuales i ha criticat que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, compagini el seu càrrec amb el de candidat del PSC. "Jo dormiria més tranquil·la si en plena tercera onada de la pandèmia tinguéssim un ministre de Sanitat a temps complet i no un ministre candidat", ha assegurat.

Les reaccions d'ERC i JxCat

A la proposta del vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, de sumar PDeCAT, JxCat, ERC, comuns i CUP a un acord després del 14-F, s'hi ha referit com a "fórmula Frankenstein". "Sabrem que ni podrà tirar endavant", ha conclòs.

En un article publicat a la pàgina web del partit, Aragonès ha avisat que seria una "gran irresponsabilitat" per part de tots aquests partits no buscar el consens, i ha reclamat allunyar-se del "soroll i del càlcul de curta volada". "Estic convençut que hauríem de tenir la capacitat de seure plegats al Govern i arribar a tots els consensos possibles en la nova legislatura per assumir responsabilitats. Nosaltres n'estem disposats", ha insistit Aragonès, que al davant hi ha situat "els del 155: PSC, Cs i el PP".

Precisament, des de JxCat ja fa dies que alerten de la creació d'un tripartit entre ERC, PSC i comuns després del 14-F i demanen el vot per evitar-ho. La candidata Laura Borràs ha afegit avui mateix que "pactar amb partits no independentistes és legítim, però és evident que ens allunya de la independència i ens condemna a no sortir de la Catalunya autonòmica".