La candidata de JxCat a les eleccions catalanes, Laura Borràs, ha tancat la porta a qualsevol pacte per governar amb el PSC o els comuns després dels comicis previstos pel 14 de febrer.  Durant la clausura de la jornada de treball dels candidats de JxCat al 14-F, Borràs ha considerat que "pactar amb partits no independentistes és legítim, però és evident que ens allunya de la independència i ens condemna a no sortir de la Catalunya autonòmica".

La candidata ha reivindicat que la seva formació "prioritza la independència" i ha alertat que, per assolir-la, "cal un govern independentista" amb una clara força de JxCat. "Pregunteu-vos quin Govern no volen a Madrid i sabreu quin Govern ens acosta a la independència", ha plantejat. Com a exemple d'aquesta voluntat ha destacat els pactes amb les formacions com MES o Demòcrates.

Aquestes declaracions arriben després que el vicepresident de la Generalitat amb funcions de president i candidat d'ERC, Pere Aragonès, hagi proposat un gran acord entre el PDeCAT, JxCat, els comuns, la CUP i els republicans un cop passades les eleccions. El coordinador nacional d'ERC ha considerat que seria una "gran irresponsabilitat" no buscar el consens entre aquests espais després del 14-F.

El missatge de Puigdemont 

Per la seva banda, el president a l'exili i eurodiputat Carles Puigdemont ha precedit Borràs i ha alertat sobre una suposada guerra bruta "que alguns auguren i sembla que desitgen" de cara al 14-F. Per això ha reivindicat JxCat com a formació que no "escampa falsedats dels adversaris". "Nosaltres no hem anat a l'exili ni a la presó per mossegar altres independentistes", ha assegurat.

"Tenim l'actitud, il·lusió i esperança de qui aspira a governar el país per què Catalunya sigui el que decideixin els catalans i les catalanes a les urnes. Aquest 14 de febrer hem d'aconseguir la victòria per què Catalunya pugui fer un gran salt a la llibertat", ha demanat just el dia en què fa 5 anys de la seva investidura com a president.

20160110 Investidura Puigdemont 3aImatge: Carles Puigdemont durant la seva investidura / El Nacional