La vicepresidenta primera del govern espanyol i ministra de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dissabte que des de l'Executiu han aconseguit en els últims tres anys que "totes les situacions tan terribles que va travessar Catalunya no es tornin a produir".

D'altra banda, Calvo ha expressat que a Catalunya s'ha de formar govern com més aviat millor i ha assegurat que "Esquerra és un partit progressista amb el qual nosaltres assolim acords habituals perquè som un govern reformista".

Calvo ha mostrat la seva esperança en què no hi torni a haver eleccions a Catalunya, que les institucions funcionin i que hi hagi un govern aviat. "Nosaltres el que volem és que Catalunya recuperi un espai de futur, que la seva economia no continuï caient per raons que no tenen res a veure amb la potència que sempre ha tingut i ha de continuar tenint. Com abans hi hagi govern, millor", ha afirmat.

Aragonès proposa de governar en solitari

Aquest dissabte el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, ha anunciat l'aposta de governar en solitari i ha lamentat que Junts s'ha mantingut inamovible. Aragonès ha insistit que no està disposat a acceptar tuteles. "Amb la pressió d'una repetició electoral no podem continuar negociant perquè l'acord seria dolent, duraria molt poc", és la lectura del cap de files republicà. En aquest sentit, Aragonès ha recordat que qui primer va posar sobre la taula la possibilitat que Junts es quedi fora de l'executiu va ser Jordi Sànchez i l'ha instat ara a "complir la seva paraula".

Sànchez s'ha pronunciat avui mateix i ha assegurat que mantenen l'oferta d'acord de govern amb ERC, perquè "està a l'abast", i ha enviat un avís a Aragonès: Junts mantindrà l'oferiment de facilitar amb quatre vots la investidura si Esquerra tanca un pacte amb "forces no independentistes com els comuns" i la CUP, però aquest suport té condicions.

Per la seva banda, el líder de Junts, Carles Puigdemont, ha remarcat que "avui sabem amb més claredat que mai que la independència de Catalunya necessita que Junts existeixi i sigui rellevant, forta i decisiva. De manera que no ens deixarem faltar al respecte. És un avís per tots aquells que ens han menystingut com a força política o com a proposta estratègica. No ens deixarem trepitjar, no callarem".