La candidata dels comuns a la Presidència de la Generalitat, Jéssica Albiach, ha assegurat que "el desgovern d'ERC i JxCat no ha funcionat" i ha afirmat que l'alternativa a Catalunya passa perquè En comú Podem (ECP) entri en la Generalitat.

El programa dels comuns

Els comuns aposten en el seu programa per una transició ecològica en la reconstrucció econòmica postcrisi. També volen reforçar l'autogovern i trobar una via perquè Catalunya pugui decidir el seu futur.

[Consulta aquí la resta de programes electorals].

L'acte d'obertura de la campanya de les eleccions del pròxim 14 de febrer s'ha celebrat davant l'Hospital Clínic de Barcelona. Albiach ha estat acompanyada per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la número 1 dels comuns per Girona, Rosa Lluch.

"Hi ha coses que són de país i no hi poden ser sotmeses a la pugna política", ha afirmat Albiach, que ha defensat que la sanitat pública, les residències, la lluita climàtica i tenir llocs de treball estables i de qualitat són qüestions que no haurien de formar part de la batalla partidista.

Ha criticat que la candidata de JxCat, Laura Borràs, hagi cridat a votar "no per millorar el país", sinó per evitar que hi hagi un Govern amb el PSC i els comuns, perquè creu que desnaturalitzaria les institucions catalanes.

"Alguns estan tan acostumats a manar i no entenen que la democràcia pot dir una altra cosa", ha defensat la candidata morada, i ha destacat que el fet que hi hagi persones que no vulguin que els comuns entrin en el Govern demostra la seva utilitat.

Colau promet una campanya "sincera i constructiva"

Ada Colau, per la seva part, ha assegurat que Catalunya necessita un canvi de Govern i que per a això els Comuns faran una campanya "sincera i constructiva" en la qual parlaran amb claredat sobre la solució que defensen per a Catalunya: un pacte d'esquerres. Colau ha destacat el lideratge d'Albiach, una persona "treballadora i seriosa" que va aconseguir pactar uns pressupostos catalans, i ha afegit que es necessita un Govern cohesionat, fort i ampli.

Colau també ha insistit que, per respecte a la ciutadania, els polítics en aquesta campanya han de parlar amb claredat i ser sincers sobre el que pensen fer en campanya, i "sobretot després" dels comicis.

L'alcaldessa ha assegurat que els comuns seran clars en aquesta campanya, perquè creuen que Catalunya no pot seguir com està: "Fa falta un Govern fort, ampli i amb capacitat de diàleg; no dividit i barallat".

Ha destacat que a l'altre costat de la plaça Sant Jaume --amb referència a la Generalitat, ubicada davant l'Ajuntament de Barcelona-- "setmana a setmana no hi ha un Govern, ni se li espera", i ha criticat que en l'actual Executiu hi ha molts discursos, però no es resolen els problemes del dia a dia.

Colau ha acabat remarcant que la seva campanya sigui 100% online, per respecte als professionals sanitaris, als qui han perdut éssers estimats o han estat malalts de Covid-19, i als que s'han vist perjudicats econòmicament per la crisi.