Missatge clar de Jéssica Albiach. La coordinadora general de Catalunya en Comú ha avisat que si ERC "fa pagar" al govern espanyol el CatalanGate, "això acabarà perjudicant la gent i beneficiant el PP". En una intervenció al Consell Nacional de la formació, Albiach ha instat els republicans a "no caure en el mateix error" que van cometre, a parer d'ella, quan van votar en contra de la reforma laboral. La diputada al Parlament de Catalunya considera que el Partit Popular "s'està fregant les mans" davant la possibilitat que ERC "faci pagar el govern espanyol per l'espionatge". "Si això passa, els populars ho celebraran amb un calorós i sonor aplaudiment al Congrés", ha indicat. En aquesta línia, creu que cal saber "tota la veritat abans d'assenyalar amb el dit" i evitar que aquesta crisi "es tanqui en fals".

 

Malgrat aquest avís, Jéssica Albiach ha admès que "el sistema de seguretat de l'Estat ha fallat perquè hi ha punts foscos" i considera "imprescindible" que es posi "llum i taquígrafs" en el cas del CatalanGate per "depurar responsabilitats". De fet, la coordinadora general de Catalunya en Comú ha vaticinat que acabarà havent-hi dimissions. Per a més inri, Albiach sosté que "s'equivoquen aquells que volen parlar d'aquest conflicte com si fos entre Catalunya i Espanya, això és un conflicte entre democràcia i conspiradors que han de pagar els responsables de l'espionatge". En aquesta línia, la cap de files dels comuns ha destacat que "no ens podem acostumar ni admetre que les institucions siguin controlades per poders aliens a la democràcia i a la sobirania popular". "Quan s'ataquen drets i llibertats d'alguns s'estan atacant els de tots, des del primer moment ens hem posat al costat de les persones espiades", ha reblat. La proposta de la líder dels comuns és una investigació judicial i política i, en paral·lel, la reforma de la llei de secrets oficials, que es remunta al franquisme.

Suport a Colau

Jéssica Albiach ha subratllat que la seva formació també és "víctima de les clavegueres de l'Estat" i ha fet referència a les denúncies presentades contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Albiach ha qualificat aquesta situació d'"assetjament judicial per part dels lobbys que es querellen en contra de Colau amb l'única finalitat d'embrutar i parar les transformacions que s'impulsen". "El que passa a l'Ajuntament de Barcelona és gravíssim, és un cas flagrant de 'lawfare' en el qual els lobbys estan utilitzant les querelles i les institucions judicials com si fossin dards en contra del govern", ha denunciat la líder dels comuns. Paral·lelament, Albiach ha reclamat suport a la resta de partits per aquesta "guerra jurídica": "De la mateixa forma que quan cal defensar els drets i llibertats nosaltres no mirem a qui, també demanem als adversaris polítics que ens donin suport a l'hora de denunciar aquestes pràctiques antidemocràtiques".

La coordinadora general de Catalunya en Comú ha recordat que "ja són deu les querelles arxivades" i que el que volen és "fer soroll, embrutar, fer-li creure a la ciutadania que tots som iguals, quan això no és cert". "Vivim en un món en el qual fa falta més transformacions i valentia que mai, i si hi ha algun lobby que es creu que denunciar als comuns servirà perquè deixem de defensar la gestió pública de l'aigua, o perquè ens quedem de braços plegats quan deixen a una família vulnerable sense sostre, s'equivoquen molt", ha afegit.