Els comuns mantenen la pressió. Ja fa dies que els liles insisteixen en la necessitat d'ampliar el límit territorial de la consulta popular sobre la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, i semblen decidits a mantenir aquesta línia. I és que, davant de la posició dels comuns, el Govern ha rebutjat per ara incorporar les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. Per contra, l'executiu català es mostra disposat a mantenir la consulta només per a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, com ja va anunciar en un primer moment. Una decisió, però, que ha rebut nombroses crítiques de diverses plataformes, a més dels comuns i la CUP.

Precisament, avui s'ha pronunciat la líder dels liles a Catalunya, Jéssica Albiach, que ha estat contundent. Així, ha criticat Esquerra Republicana per fer ús de "tripijocs" amb l'objectiu de desdir-se de la moció que els independentistes van votar la setmana passada al Parlament, i que els instava a consensuar la consulta amb aquestes tres comarques. "Van votar a favor i ara s'han desdit amb els seus tripijocs", ha lamentat.

 

"La pregunta és de què té por el govern de Pere Aragonès i perquè li nega la veu al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès. El Govern està negant la veu a uns territoris directament afectats pels Jocs", ha avisat. I ha continuat pronunciant-se en aquesta mateixa línia per acabar afirmant que l'executiu català "té tot el dret a ser recordat com el govern dels macroprojectes fracassats, però no té el dret a menystenir els territoris". Albiach no n'ha tingut prou, i també ha aprofitat per acusar la Generalitat d'actuar amb "opacitat i improvisació" per encara no haver compartit cap informació sobre els Jocs. Una crítica que, de fet, ja ha vingut d'entitats com la Plataforma Stop Jocs Olímpics.

Què deia la moció?

El dijous passat el ple del Parlament va aprovar una moció treballada per ERC, Junts, la CUP i els comuns que instava l'executiu català a  "consensuar amb les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès la seva incorporació a l'àmbit territorial del procés participatiu i de la consulta popular". Es tracta d'una demanda reiterada tant pels liles com pels anticapitalistes, i que en aquesta ocasió els partits del Govern també van fer-se seva. És en aquest sentit que ahir el portaveu dels comuns David Cid va insistir en la necessitat que els republicans i Junts respectin la veu de la Cambra catalana. "Seria de lamentar que a la manca de transparència i opacitat que envolta els Jocs s'hi sumés també que no es respecti la decisió del Parlament", va dir.

El Govern rebaixava les expectatives

I és que el mateix dijous passat, el Govern i els republicans ja rebaixaven el significat d'aquest "consensuar", afirmant que la intenció no és incorporar les tres comarques a la consulta, encara que el text de la moció pogués fer pensar que sí. Així ho va evidenciar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que va explicar que el Govern interpreta que aquesta mateixa moció no implica ampliar la consulta dels Jocs d'Hivern, sinó que insta a "treballar" amb les tres comarques la seva implicació. Vilagrà va afirmar que s'han de veure "quines opcions" hi ha perquè les tres comarques se sentin part participada i va assegurar que el seu departament serà "molt intensiu" anant al territori. Tot i això, va defensar que la consulta es restringeixi a l'Alt Pirineu i l'Aran. "Per un territori petit, que prenguin decisions ells és rellevant. Sense Alt Pirineu i Aran no hi ha candidatura", va insistir.

Similarment, una estona després la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, feia la mateixa observació durant la seva intervenció en el ple. "Només farem els Jocs Olímpics si la gent de l'Aran i l'Alt Pirineu ho volen", va indicar, i en aquesta línia va insistir repetidament que ha de ser aquesta la regió territorial que es posicioni sobre la candidatura. "El protagonista principal és l'Aran i l'Alt Pirineu, que ha de decidir de forma directa. Que no es continuï sentint menystinguda, no contribuïm a diluir la seva veu", va reclamar. Tot i això, també va referir-se a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès: "L'impacte va molt més enllà, i per això hem de garantir que el Prepirineu sigui escoltat".

Contents amb la resposta davant la invasió russa

Una qüestió calenta per als comuns aquests dies és, sens dubte, la resposta que ha donat el Govern espanyol davant de la invasió russa d'Ucraïna. Jéssica Albiach ha reconegut que ella és una "pacifista convençuda" i que voldria que la guerra pogués resoldre's d'una manera molt més senzilla, però reconeix que amb Vladímir Putin això no passarà. Davant d'això considera que l'opció pel qual ha optat Espanya, enviant ajuda humanitària i defensiva al país atacat, "no és un mal camí". En aquesta línia, ha celebrat que Barcelona i Catalunya ja s'hagin ofert a acollir migrants ucraïnesos, però tot i això ha demanat que la Generalitat posi recursos en el programa d'acollida i que simplifiqui les vies burocràtiques per facilitar l'arribada.