Els comuns estan en alerta: desconfien de la promesa que van fer la setmana passada els partits del Govern, Esquerra Republicana i Junts, assegurant que inclourien les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès a la consulta popular sobre els Jocs d'Hivern. Així ho ha evidenciat avui el portaveu dels comuns, David Cid, que ha tornat a reivindicar que el territori "té dret a expressar la seva opinió i a participar en la consulta". A més, s'ha dirigit directament al president de la Generalitat, per a advertir-li: "Pere Aragonès ha de decidir si vol ser el president del Govern dels projectes fracassats, i que a més no escolta la veu del Parlament i de la ciutadania".

Precisament, el dijous passat el ple del Parlament va aprovar una moció treballada per ERC, Junts, la CUP i els comuns que instava l'executiu català a  "consensuar amb les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès la seva incorporació a l'àmbit territorial del procés participatiu i de la consulta popular". Es tracta d'una demanda reiterada tant pels liles com pels anticapitalistes, i que en aquesta ocasió els partits del Govern també van fer-se seva. És en aquest sentit que avui Cid ha insistit en la necessitat que els republicans i Junts respectin la veu de la Cambra catalana. "Seria de lamentar que a la manca de transparència i opacitat que envolta els Jocs s'hi sumés també que no es respecti la decisió del Parlament", ha dit el portaveu lila.

El Govern rebaixava les expectatives

I és que el mateix dijous passat, el Govern i els republicans ja rebaixaven el significat d'aquest "consensuar", afirmant que la intenció no és incorporar les tres comarques a la consulta, encara que el text de la moció pogués fer pensar que sí. Així ho va evidenciar la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que va explicar que el Govern interpreta que aquesta mateixa moció no implica ampliar la consulta dels Jocs d'Hivern, sinó que insta a "treballar" amb les tres comarques la seva implicació. Vilagrà va afirmar que s'han de veure "quines opcions" hi ha perquè les tres comarques se sentin part participada i va assegurar que el seu departament serà "molt intensiu" anant al territori. Tot i això, va defensar que la consulta es restringeixi a l'Alt Pirineu i l'Aran. "Per un territori petit, que prenguin decisions ells és rellevant. Sense Alt Pirineu i Aran no hi ha candidatura", va insistir.

Similarment, una estona després la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, feia la mateixa observació durant la seva intervenció en el ple. "Només farem els Jocs Olímpics si la gent de l'Aran i l'Alt Pirineu ho volen", va indicar, i en aquesta línia va insistir repetidament que ha de ser aquesta la regió territorial que es posicioni sobre la candidatura. "El protagonista principal és l'Aran i l'Alt Pirineu, que ha de decidir de forma directa. Que no es continuï sentint menystinguda, no contribuïm a diluir la seva veu", va reclamar. Tot i això, també va referir-se a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès: "L'impacte va molt més enllà, i per això hem de garantir que el Prepirineu sigui escoltat".

En alerta per la invasió d'Ucraïna

David Cid també s'ha referit al principal tema de la setmana, que és sens dubte la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Sobre aquesta qüestió, ha reiterat la condemna de la seva formació a l'acció militar duta a terme per Vladímir Putin, i ha instat el Govern espanyol a oferir Espanya com a país d'acollida de refugiats i demandants d'asil que provinguin del país europeu. En aquesta línia, també ha lamentat les imatges que s'han vist de persones racialitzades que es trobaven al país atacat i que s'ha vist com es denegava la seva sortida. D'altra banda, ha opinat que abans d'enviar més armament a Ucraïna s'hauria de "donar temps a veure quin impacte tenen les sancions econòmiques" imposades a Rússia.