Nou ajornament. L'acord entre PSC, ERC, Junts i Comuns que havia de servir per blindar el català i que va presentar-se a finals de març s'estanca. De moment tampoc s'abordarà l'aprovació de la modificació de la llei de Política Lingüística al ple de la setmana vinent, després que en la Junta de Portaveus d'aquest dimarts s'hagi decidit no incloure'l. El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha proposat a la reunió que aquesta qüestió s'abordi al pròxim ple de la cambra previst per a la setmana que ve, però cap altre grup parlamentari s'hi ha sumat. Situació similar va passar a la Junta de Portaveus de fa dues setmanes quan cap partit va demanar d'incloure-ho perquè no hi havia acord amb Junts, que reclama que hi hagi consens social abans de portar-ho a aprovació. Així doncs, és la tercera vegada des que es va anunciar l'acord a finals del mes de març que s'acaba posposant.

Darrere de tot plegat hi ha Junts, que ja va recular des d'un inici quan va veure el rebuig social que aixecava la iniciativa, perquè reconeix per primer cop el castellà com a llengua d'ús a les escoles. L'acord podria prosperar sense els de Carles Puigdemont, ja que PSC, ERC i Comuns sumen majoria absoluta, però de moment prefereixen esperar els independentistes. Ara bé, cada cop ho fan amb menys entusiasme i amb més crítiques. I és que avui mateix, en roda de premsa, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha carregat contra Junts. "Lamentem que s'ha tornat a ajornar. És una qüestió greu que no té justificació política ni pedagògica", ha advertit.

De fet, ha situat la formació independentista com l'únic responsable de la situació actual. "És pels embolics interns de Junts de cara al seu congrés", ha dit. I és que el partit celebrarà en un mes un congrés que ha de permetre substituir el secretari general, Jordi Sànchez, i el president, Carles Puigdemont, que avui mateix ha informat que no seguirà al capdavant. La pugna pel lideratge ja s'ha encetat, i Albiach creu que aquesta és la que ha provocat els debats entre les diferents tendències del partit en relació amb el pacte pel català. "El mateix dia que vam presentar l'acord, després de negociar-lo durant dos mesos, es van desmarcar per l'activitat a Twitter", ha explicat. Les xarxes socials van esclatar amb ira després de l'anunci del pacte que reconeixia el català.

En aquest sentit, la líder dels Comuns ha indicat que és Junts a qui s'ha de preguntar fins quan pensen posposar l'acord, ja que la seva formació defensa la necessitat que s'impulsi ja. "Fins quan volen deixar desprotegits els professors i els mestres? Nosaltres insistim que és urgent fer-ho ja mateix". A més, ha llançat un avís a Esquerra Republicana i el PSC perquè "siguin valents" i s'atreveixin a pressionar Junts o tirar endavant l'acord pel seu compte.

Suport de l'independentisme a Sánchez i Robles

D'altra banda, i sobre la informació revelada ahir pel govern central, segons la qual el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, haurien estat espiats amb Pegasus, Albiach ha alertat que es demostra que tot plegat va més enllà del CatalanGate: "No estem davant d'un conflicte entre Catalunya i l'Estat, sinó entre democràcia i conspiradors". Com ahir va fer el portaveu de la formació, també ha demanat arribar fins a final per aclarir els fets i depurar responsabilitats. I ha demanat a l'independentisme que no miri cap a un altre costat, com creu que ha fet després que figures com Carles Puigdemont i Oriol Junqueras hagin posat en dubte la veracitat de la informació: "Seria bo que el suport que donem i demostrem a la gent vinculada al moviment independentista també el rebéssim d'aquelles persones espiades del govern central".