Justament dues setmanes després que es destapés l'escàndol de ciberespionatge més gran, el CatalanGate, La Moncloa també ha volgut posar-se en el paper de víctima. En una roda de premsa aquest matí, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha indicat que, com la seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, també han estat espiats amb el programari israelià Pegasus. Ràpidament, han sortit polítics del PSOE i Unides Podem a la defensiva per lamentar i condemnar aquestes informacions. I també ho han fet els Comuns a través del portaveu, Joan Mena.

 

Mena ha volgut condemnar l'espionatge a Sánchez i Robles, i ha reclamat un "front de les forces democràtiques" a Espanya i Catalunya per tal de respondre a l'afer i deixar clar que "aquests fets no caben en el sistema democràtic". "Les informacions que hem conegut avui continuen sent d'extrema gravetat", ha alertat. Així, ha exigit una investigació judicial "que arribi fins al final", però també política i que permeti "dirimir totes les responsabilitats", com ja han fet amb el CatalanGate quan aquest ha afectat exclusivament l'independentisme.

Fins i tot s'ha atrevit a fer una predicció, endevinant qui hi ha darrere de tot plegat, després que La Moncloa hagi assenyalat a una interferència exterior. Pels Comuns, els responsables venen de dintre: "Tot apunta que hi ha un Estat profund que s'ha emancipat de la llei, i davant d’això l’única opció que hi ha és arribar fins al final perquè l’espionatge amb Pegasus no quedi impune", ha advertit. A més, ha avisat que "qui posa en marxa aquests espionatges ho fa contra els avenços democràtics del nostre país", posant com a exemple de la taula de diàleg entre Generalitat i Estat, però que també podria entendre's per la concessió dels indults, que va produir-se el juny de 2021, quan els mòbils van ser espiats. "Qui ha espiat ho feia per acabar amb una etapa de diàleg", ha dit Joan Mena.

Però no s'ha quedat aquí, i és que el portaveu dels Comuns també ha llençat un avís a les forces sobiranistes, que han criticat el silenci del Govern espanyol fins ara i la condemna que s'ha aixecat avui mateix. "Això no va d’unes forces o d’altres, d’independentistes o no independentistes; va de democràcia", ha afirmat, i també ha carregat contra aquells que pretenguin restar importància al cas. "Mirar cap a un altre costat o justificar l’espionatge és posar una catifa vermella als que volen tornar-nos a un país en blanc i negre", ha assenyalat Mena. En aquest sentit, s'ha dirigit directament a les forces independentistes per a alertar-les de la importància que es posicionin en defensa de Pedro Sánchez i Margarita Robles davant l'espionatge, tot i el clamorós silenci del primer i les dures paraules de la segona amb el CatalanGate.

Albiach: "Cal anar fins al final"

Joan Mena no és l'únic que s'ha pronunciat. També ho ha fet la líder dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en el seu cas per Twitter, i amb la intenció també de sortir en defensa de Pedro Sánchez i Margarita Robles. "Ho vam dir sobre l'espionatge a independentistes i avui que sabem que membres del Govern de l'Estat també van ser espiats ens refermem: cal anar fins al final perquè l'espionatge no quedi impune", ha afirmat. I ha llançat un avís contra aquells qui dubten de la veracitat de la informació: "Mirar cap a un altre cantó és posar-se del costat de qui conspira contra la democràcia".