Junts per Catalunya celebrarà el seu congrés nacional la primera quinzena de juny a la Catalunya Nord. La data ha quedat fixada al consell nacional del partit que s'ha celebrat aquest matí a Alcarràs (Segrià) on el secretari general, Jordi Sánchez, ha demanat "generositat" perquè hi hagi una única candidatura per a la nova direcció. Sànchez ha anunciat que, per tal de facilitar aquesta suma, no optarà a la renovació al càrrec de secretari general. "Perquè els temps avui requereixen una manera diferent de treballar, requereixen la unitat d'una llista única, i no tinc pretensió de demanar una llista única i després dir veniu tots darrera meu", ha assegurat.

Davant del consell, Sànchez ha emplaçat el partit a buscar l'entesa i sumar el que cadascú pot aportar, admetent el ventall de les singularitats que representa Junts. El secretari general ha explicat que no podia concretar encara la data del congrés més enllà de dir que serà la primera quinzena de juny, però sí ha anunciat que, després de parlar-ne amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, s'ha decidit que el congrés se celebrarà a la Catalunya Nord.

 

Secretaria general

El tercer anunci que ha volgut avançar als consellers ha estat el de la seva renúncia a optar a encapçalar de nou l'executiva, per la qual cosa ha comunicat que aquest seria el seu “darrer consell nacional com a secretari general". "Tinc la decisió absolutament presa per precisament actuar en coherència amb allò que us he demanat, amb aquesta generositat, voluntat de sumar i que tots aportem el millor de nosaltres, que l’important no és quina posició s’ocupa sinó que realment s’hi sigui”, ha reblat.

Darrere de l'anunci de Sànchez apareixen les tensions internes que s'han fet evidents les darreres setmanes, entre els partidaris de l'actual secretari general i aquells que aposten per una executiva encapçalada per Jordi Turull. En aquest relleu, apareix també la figura de Carles Puigdemont, que ha deixat clara la seva voluntat de prioritzar el Consell per la República, la qual cosa ha donat ales al nom de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, com a possible substituta.

Agendes personals

Ha estat en resposta a aquestes tensions que Sànchez ha interpel·lat directament els dirigents del partit per emplaçar-los a actuar amb "generositat". De fet, ha enviat un prou missatge directe, que alguns dels presents han interpretat que anava dirigit a Borràs: "Això no va d’agendes personals, d’opcions personalistes que ens permetin tenir suposadament minuts de glòria. Això va de fer un projecte col·lectiu, fort, de fer un equip dirigent que doni resposta a la responsabilitat que avui el partit té”.

En aquest context, ha alertat que el congrés, a les portes de les eleccions municipals, seran transcendental, per aconseguir un “partit fort, endreçat, que encara està lluny de la majoria d’edat, però ha de fer les passes suficients per consolidar-se”. Ha advertit que els rivals voldrien un congrés sorollós i embrutit i que, a les portes de les municipals, Junts corre els risc de centrar-se en el partit i oblidar les eleccions, davant les quals ha assegurat que aspiren a ser el partit guanyador. 

La data del congrés ha estat objecte de debat al partit les darreres setmanes, davant de la proposta d'ajornar-lo fins després de les eleccions municipals i evitar així un duel pel lideratge en plena campanya electoral. La proposta no va agradar un sector de la direcció i tampoc a part de les bases que van demanar que es respectin els terminis que marca el reglament, la qual cosa obliga a convocar-lo cada dos anys.

Reforma de la llei del català

Sànchez s’ha referit a la polèmica per la reforma de la llei de política lingüística, després del malestar que va provocar la incorporació del grup parlamentari a l'entesa amb PSC, ERC i comuns. De fet, aquest ha estat un dels temes de discussió del consell. Ha assegurat que la proposta per reformar la llei s’ha fet amb voluntat de garantir el consens polítics i social per part de les quatre forces polítiques que l’avalen, però ha admès que “no s’ha fet tot bé”, per la qual cosa Junts ha fet autocrítica.

Sànchez, que ha reclamat treure la política de les escoles, ha assegurat que l’aposta de Junts és garantir la immersió de manera que la responsabilitat no pivoti sobre els equips directius de les escoles i ampliar el consens polític i social, per la qual cosa ha agraït que la resta de forces hagin acceptat ajornar l’aprovació de la reforma fins després de Setmana Santa. "La nostra responsabilitat haurà de ser sortir d'aquest fangar que ens hi han portat uns quants eixelebrats i els propis magistrats", ha advertit.

Foto principal: Jordi Sànchez i Jordi Turull s'abracen en el Consell Nacional del partit / Pau Venteo