Té credibilitat l'anunci fet avui mateix per la Moncloa sobre que els telèfons del president Pedro Sánchez i la ministra de Defensa Margarita Robles també van ser espiats? L'independentisme no ho té clar, i més després de dues setmanes sense explicacions ni assumpció de responsabilitats des que es va destapar l'espionatge contra més de 60 líders independentistes. Dues setmanes després, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha tornat a exigir responsabilitats i explicacions, i ha posat en dubte la credibilitat del govern espanyol: "És evident que pot ser una cortina de fum, estem acostumats. Pot ser una cortina de fum per a intentar diluir responsabilitats" ha dit en una compareixença extraordinària aquest dilluns al migdia, davant una sala de premsa plena.

 

Per Junqueras allò important és tenir respostes sobre l'espionatge als catalans, més enllà de tot el que s'ha dit i anunciat avui, i de la credibilitat que considera que poden donar al govern espanyol: "Les preguntes continuen sense resposta, i el govern espanyol continua sense assumir responsabilitats", ha lamentat Junqueras, que ha tornat a reclamar saber qui va ordenar espiar l'independentisme: "Continuem preguntant al govern espanyol qui ha ordenat que se'ns espiés. Des de quan? Fins quan? Quines garanties tenim que no ens seguiran espiant actualment?"ha comentat el president republicà que també ha assenyalat les diferències sobre com està actuant el govern espanyol ara que se suposa que han espiat a Sánchez a quan s'espia l'independentisme.

RDP Oriol Junqueras Catalan Gate ERC - Foto: Sergi Alcàzar
Oriol Junqueras en roda de premsa a la Seu Nacional d'ERC / Fotografia: Sergi Alcàzar

"Per què el govern espanyol quan diu que l'espien a ell no té cap inconvenient a sortir a explicar-ho? Per què ho decideix portar a la justícia quan l'espien a ell i no pren cap iniciativa quan espien els altres?" s'ha preguntat Junqueras, que ha assegurat que la confiança cap a la Moncloa està malmesa, tal com es va demostrar dijous de la setmana passada quan ERC no va aprovar el decret de mesures per fer front als efectes de la guerra d'Ucraïna. "El govern espanyol ha passat en pocs dies de negar l'espionatge, després afirmar que si n’hi havia, és perquè ens ho mereixíem, i ara resulta que els han espiat a ells. Aquests girs en el relat, aquest relat que permanentment estan construint en un intent evitar assumpció responsabilitats quina credibilitat poden tenir?", ha insistit. 

Diàleg

Malgrat aquesta confiança trencada i els escàndols dels dies previs Junqueras ha insistit en la bandera que sostenen els republicans, la del diàleg per resoldre qualsevol conflicte polític: "ERC està convençuda que la negociació és l'eina útil i legítima per resoldre conflictes polítics", i ha alertat que qui ha posat en perill la taula és el govern espanyol en no assumir responsabilitats en aquest escàndol: "Quan una part espia a l'altra part, les condicions són molt difícils". 

Preguntat per les accions judicials que està assumint l'independentisme per contraatacar contra aquest espionatge, Junqueras ha volgut recordar com ERC ja va prendre mesures al jutjat número 32 de Barcelona arran de l'espionatge al llavors president del Parlament Roger Torrent, i que malgrat això continuen sense tenir una resposta: "Per què quan els espiats són independentistes la fiscalia no actua, i quan són ells els suposadament espiats tot és pressa i corredisses?". 

Justament aquest dilluns ha començat amb la presentació de la primera querella independentista per l'espionatge a líders independentistes. Ha estat Òmnium Cultural qui ha presentat la primera, al jutjat número 32 de Barcelona. La querella, en representació de l'organització i portaveu Marcel Mauri, de la responsable de l’àrea d’internacional Elena Jiménez i de Txell Bonet, periodista i companya de Jordi Cuixart, pretén demostrar la involucració il·legal de l'estat espanyol en la trama d'espionatge.  També poques hores després la defensa de la CUP, Benet Salellas, ha anunciat una querella criminal en representació de Carles Riera, Albert Botran i David Fernàndez per un delicte contra la intimitat al mateix jutjat.

RDP Oriol Junqueras Catalan Gate ERC - Foto: Sergi Alcàzar
Oriol Junqueras a la Seu Nacional d'ERC / Fotografia: Sergi Alcàzar