La candidata dels comuns Jéssica Albiach ha acusat el PSC d'"arrossegar els peus i no ser valent" per la seva falta de propostes pel que fa als presos i exiliats independentistes. Així, ha acusat els socialistes catalans de fer "un càlcul electoralista" amb els indults, i ha assegurat que volen "posposar" la decisió fins després del 14-F. 

La candidata d'En Comú Podem ha criticat l'actitud del PSC sobre un possible indult als presos independentistes en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, després que Salvador Illa afirmés en declaracions a RAC1, que no creia que hi hagués una llei d'amnistia. 

Propostes sobre la qüestió nacional

Malgrat la condemna al PSC, els comuns segueixen apostant per la taula de diàleg com a solució al problema territorial, ja que, tal com ho considera la candidata, no preveu una correlació de forces polítiques favorable per a un referèndum.

Sense entrar en gaires detalls, Albiach també ha promès treballar perquè el dret a l'autodeterminació es reculli a la Constitució. Les propostes generalistes també esquitxen la qüestió del finançament de Catalunya, ja que la proposta dels comuns fica al mateix sac el País Valencià i les Illes Balears. Albiach ho justifica dient que diverses comunitats pateixen "un greuge" en aquest àmbit. A més, la candidata també ha traslladat la proposta de plurilingüisme que es plantegen impulsar des de Madrid, per tal que el català sigui reconegut com a llengua oficial en tot l'Estat espanyol.

Cordó sanitari a Vox

Pel que fa a la irrupció de l'extrema dreta al Parlament, Albiach ha admès que li "preocupa molt" el paper que puguin jugar depenent dels resultats de les eleccions. La candidata es pregunta "com s'ha pogut arribar fins aquí", i especula sobre la "desafecció" amb la política que senten molt catalans, cosa que els ha pogut abocar a l'extremisme. Des d'En Comú Podem, proposen consolidar les polítiques públiques "que no deixin ningú enrere" per tal de contrarestar la ultradreta.

En l'entrevista, Albiach ha proposat signar un manifest conjuntament amb les diverses forces compromeses a no acceptar els vots de Vox, de la mateixa manera que ja es va fer al Congrés, per tal d'aïllar-los al Parlament, sobretot amb relació a la governabilitat. Aquesta proposta arriba després de les especulacions sobre un possible pacte entre Vox i el PSC per tal d'investir Illa, un suport que el PSC va rebutjar per tal de desmarcar-se de la ultradreta, malgrat no negar presentar-se a una possible investidura encara que necessitessin els vots de Vox. Avui, Salvador Illa ha sigut incapaç d'assegurar que no se'n refiarà dels vots de Vox per ser investit

Foto principal: la candidata d'En Comú Podem Jéssica Albiach / ACN