El secretari d'Organització del PSC, Salvador Illa, ha assegurat aquest dijous que no creu que s'impulsi una llei d'amnistia i tampoc indults per als condemnats pel procés independentista, i que cap de les dues qüestions no s'ha abordat en la negociació amb ERC.

"No crec que hi hagi una llei d'amnistia, no ho veig. No hem parlat d'això a la taula. Tothom té dret a fer els seus plantejaments polítics, però no veig que pugui anar per aquest camí", ha destacat Illa, que va ser un dels negociadors amb els republicans, en una entrevista a RAC1.

Sobre la possibilitat d'aprovar indults, ha defensat que les sentències s'han de complir, tot i manifestar que qui vulgui pot demanar-ho, com ja anunciat que farà la UGT de Catalunya per a l'exconsellera Dolors Bassa: "Haurà de seguir la seva tramitació, i veurem quina resposta té".

"Punt de confluència"

Segons Illa, malgrat que han acordat que a la taula de negociació amb ERC es pugui parlar de tot, no hi ha "un punt de confluència" pel que fa a l'amnistia ni en la possibilitat de celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya.

"No forma part dels acords", ha apuntat el dirigent del PSC, que ha deixat clar que el que s'ha acordat amb els republicans és obrir un escenari de diàleg amb Catalunya així com crear una taula de governs respectant l'ordenament jurídic, que no preveu una consulta sobre la independència, ha puntualitzat.

Quan li han preguntat si el president del Govern, Pedro Sánchez, hauria de visitar l'exvicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó, ha considerat que no i ha demanat de no buscar "simbologies d'aquest tipus que no ajudarien en res".

Fora de la "zona de confort"

Després de reivindicar que els socialistes també han sortit de la seva "zona de confort" en la negociació amb ERC i que tots se l'estan jugant, ha demanat un esforç i no boicotejar l'obertura d'aquesta via política.

Sobre si seria bo que Sánchez i el president de la Generalitat, Quim Torra, participessin en alguna reunió de la taula de negociació, Illa creu que sí, i considera que també seria positiu que al diàleg s'afegissin representants de JxCat.

A la pregunta de si serà ministre del Govern de Sánchez, ha contestat que no ho creu i que tots els noms que han aparegut són especulacions, però que sí que confia que "hi haurà algun ministre del PSC".

Oriol Junqueras

També creu que el Tribunal Suprem ha de permetre, partint de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que Junqueras pugui recollir l'acta d'eurodiputat, i veure com ho fa compatible "amb la sentència ferma" del judici del procés sobiranista.

En cas que no sigui així, Illa ha assegurat que acataran la decisió del Suprem, però ha recordat que les decisions del TJUE són vinculants.