Negativa de l'Aragó i culpa del Govern. Els comuns han criticat aquest dimecres la Generalitat per les dificultats que està tenint la candidatura conjunta dels Jocs d'Hivern de 2030 entre Catalunya i l'Aragó de prosperar. Tot plegat, quan és precisament el govern de Javier Lambán el qual ha tancat la porta a la proposta del Comitè Olímpic Espanyol perquè assegura que hi ha "un repartiment desequilibrat" i "injust" per a la comunitat autònoma que presideix. Per contra, la Generalitat ja ha donat el seu vistiplau a la proposta. Però aquesta realitat no satisfà a la presidenta dels comuns, Jéssica Albiach, que ha assenyalat els dos executius per igual. "Només veiem que continua el desgavell. És una paraula que ha marcat des de l'inici la gestió dels Jocs. Ara veiem un desgavell entre els governs de Catalunya i l'Aragó, que no és nou".

En aquest sentit, ha assegurat que la crítica cap a l'executiu de Pere Aragonès és merescuda. "Hem escoltat declaracions diferents al voltant de qui havia de tenir les competències i les responsabilitats, quines proves han de produir-se en un lloc i quines en un altre. S'haurien d'haver posat d'acord des d'un bon inici", ha advertit. Albiach també ha aprofitat l'oportunitat per carregar contra la Generalitat per l'opacitat que envolta la consulta dels Jocs d'Hivern que ha de tenir lloc a Catalunya, precisament la mateixa setmana que Aragonès ha de decidir quines comarques en prenen part. "Ja es comença a parlar de la possible data quan els territoris encara no saben qui participarà i quin impacte mediambiental hi haurà", ha lamentat.

El Govern adverteix Lambán

Ahir al matí, Javier Lambán va pronunciar-se sobre la proposta del COE. "No pot ser que la candidatura beneficiï a una part en detriment de l'altra, no pot ser que hi hagi una part del Pirineu que es quedi sense el benefici dels Jocs", va sentenciar. En declaracions als mitjans, va afirmar que "l'envergadura esportiva" de les modalitats "afavoreix clarament a Catalunya". El president aragonès també va mostrar-se molest amb la filtració de divendres, quan la Generalitat de Catalunya va assegurar que s'havia arribat a un preacord tècnic per a la candidatura que Aragó va negar, segons recull Efe.

Però només una estona després, el Govern de la Generalitat va rebutjar els retrets del president d'Aragó. "Aquesta sortida de to té molt poc sentit i només pot respondre a interessos electorals", va retreure la portaveu, Patrícia Plaja, que va parlar d'"estupefacció". Plaja va deixar clar que Catalunya no renunciarà als Jocs i, tot i evitar parlar d'una candidatura en solitari, va insistir que "la proposta està tancada i no es pot reobrir per una nova sortida de to i un nou estirabot del president d'Aragó".

Taula de diàleg i Cambray

Jéssica Albiach també s'ha referit a la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern espanyol, que encara no s'ha tornat a reunir des del setembre passat i continua sense data. La líder dels comuns havia afirmat que es reuniria abans de Setmana Santa, però a mesura que passen els dies aquesta opció es fa menys plausible. És per això que avui Albiach ha insistit a posar el focus "sobre el contingut i no en les dates". "Serà en les pròximes setmanes, no s'allunyarà en el temps", ha dit, i ha recordat que la situació actual està marcada per la crisi derivada de la guerra a Ucraïna. D'altra banda, sobre la vaga contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, Albiach ha tornat a reclamar a Pere Aragonès que actuï. "Si abans de divendres no s'ha resolt la situació, demanarem la dimissió del conseller i que Aragonès reaccioni d'una vegada", ha advertit.