Ciutadans ha reaccionat amb malestar a la decisió del president en l'exili, Carles Puigdemont, de nomenar Quim Torra candidat a rellevar-lo al capdavant del Govern. La formació —que ahir es va rabejar contra el president del Govern, Mariano Rajoy, per no aplicar un 155 de més duresa— ara s'oposa al nou candidat de Junts per Catalunya i previsible futur president català.

Els qualificatius han vingut per part dels principals líders de la formació. Així, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va anomenar "radical" el candidat a la presidència, a més de qualificar-lo com a "president-titella", donant a entendre que el nou president estarà sota les ordres de Puigdemont, que dirigirà el Govern des de l'exili.

És més, Rivera ha considerat que l'elecció de Torra s'emmarca en la voluntat dels independentistes d'"intentar allargar el procés separatista". De fet, la via independentista és una línia vermella que el nou Govern no ha de creuar.

Així ho han exposat veus de la formació després de les eleccions del 21-D i el va voler deixar clar Rivera ahir en una entrevista en Telecinco, en la qual va dir que el 155 no s'havia de parar si el nou executiu no "acata" la Constitució. "Si els membres del Govern parlen com a representants de la República, llavors s'ha de continuar aplicant el 155", va dir Rivera hores abans de l'anunci del president Puigdemont.

"Posat a dit"

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, en la mateixa línia que Rivera, ha subratllat també la idea de "titella" de Puigdemont. De fet, en un comentari a Twitter, ha qualificat el futur president de la Generalitat com "un altre candidat posat a dit a l'últim moment nomenat per ser fidel a Puigdemont i al procés". Arrimadas s'ha preguntat també que a Catalunya si l'elecció de Torra vol dir que a la política catalana li espera "més del mateix".

"Necessitem un president que reconegui el fracàs del procés, que respecti les lleis i les resolucions i governi per a tots", ha sentenciat Arrimadas insistint en la línia de respecte a la legalitat constitucional i a rebaixar les tesis independentistes.