El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat el PSOE per "minimitzar" l'escopinada denunciada ahir per Josep Borrell dins de l'hemicicle i ha dit que els socialistes se senten "més còmodes amb els que escupen a Espanya" que amb els qui van aplaudir el ministre d'Afers Estrangers.

"Em fa vergonya veure com en lloc de defensar Borrell alguns dels seus companys deien que no n'hi havia per a tant, l'han deixat penjat. No tenen límits", ha afirmat Rivera en declaracions a TVE i al Congrés, i s’ha queixat que el PSOE hagi restat importància a aquest episodi.

Tanmateix, Rivera no ha volgut afirmar categòricament si el diputat d'ERC Jordi Salvador va escopir o no a Borrell perquè, segons ell, no és ni el VAR ni "un ull de falcó" però, al marge de si ho va fer o no, ha insistit que veu vergonyós que un grup parlamentari "insulti els altres".

“El problema més gran que té Espanya”

En tot cas, ha dit, "aquests senyors escupen cada dia, de manera figurada o física, a la Constitució". "Què més cal ―ha exclamat― perquè el govern espanyol s'adoni que el separatisme és el problema més gran que té Espanya. I si en lloc de combatre'l, et fiques al llit amb ell...".

"Els espanyols ens hem de plantar democràticament", ha subratllat Rivera, que com a mesura de contenció ha recordat la reforma electoral plantejada pel seu partit perquè existeixi un tall electoral del 3 per cent a escala estatal, de manera que si les forces "separatistes i populistes" volen estar al Congrés ―ha explicat―, hauran d'aconseguir aquest mínim.

Al seu parer, la llei actual fa possible que Gabriel Rufián, el portaveu dels republicans catalans, tingui "els mateixos temps i els mateixos recursos econòmics" que molts grups que defensen la democràcia i per això "cal aguantar" el que es va aguantar ahir o les absències dels plens.

Sobre la decisió de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, de retirar del diari de sessions d'ahir les paraules "colpista" i "feixista", Rivera ha opinat que "és un error equiparar" els dos termes. "Intentar violar la Constitució i declarar la independència és un cop a la democràcia, en canvi, dir feixistes als demòcrates és mentida", ha raonat Rivera.