El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha lamentat aquest dilluns que el PP no faci tot el que està a les seves mans per defensar l'oficialitat a Europa del català, el gallec i el basc. "No entenc que demà tots els partits espanyols (no) fem tot el que està a les nostres mans", ha dit a RNE en referència a la capacitat que tindrien els populars de convèncer els governs del seu mateix color polític de cara a la votació sobre aquest assumpte que tindrà lloc a Consell d'Afers Generals de la UE de dimarts. Per la seva banda, el conseller d'Exteriors del Govern, Jaume Duch, ha avisat que el reconeixement és un tema de "justícia lingüística" que no s'ha de polititzar en excés.
Segons ha ressaltat Albares, que el català, el basc o el gallec siguin llengües oficials a la UE suposa que la Unió reconegui la realitat nacional "plurilingüe" d'Espanya. "Aquí ens hauríem de trobar tots els espanyols, tots, del PSOE i del PP, nacionalistes i no nacionalistes", ha destacat tot recordant que 20 milions d'espanyols viuen en territoris amb més d'un idioma reconegut. "Hi ha altres estats amb més d'una llengua oficial", ha reblat.
Duch demana sortir de "partidismes"
Per la seva banda, Duch, ha demanat "sortir de partidismes". "No és una qüestió que hi hagi uns partits a favor i uns altres en contra amb diferents estratègies. És una qüestió de país", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons el conseller, en aquestes últimes 24 hores, s'ha de buscar tot allò que pugui ser "constructiu". De cara a la votació prevista per aquest dimarts, Duch ha afirmat que manté un "optimisme moderat" i ha assegurat que el govern espanyol s'ho ha pres com una prioritat. "S'ha fet tota la feina possible i més", ha conclòs.
Qui també ha parlat d'aquest tema aquest dilluns és el president de la Generalitat, Salvador Illa, des del Japó. Illa ha assegurat que espera que aquest dimarts s'aprovi finalment l'oficialitat del català a la UE. "Confio que demà anirà bé", ha dit. El president ha apel·lat a la prudència, però ha insistit que desitja que l'oficialitat acabi tenint llum verda. A més, ha defensat que és "una petició ben fonamentada" i ha remarcat que fa temps que els representants del govern espanyol hi estan treballant. "Em consta que estan fent tot el que han de fer perquè arribi a bon port", ha assegurat. De totes maneres, ha dit que cal ser "enormement prudent".