El Consell d'Afers Generals de la UE s'haurà de pronunciar aquest dimarts sobre la petició d'oficialitat del català, el gallec i l'euskera, tret que el govern espanyol torni a retirar la petició al darrer moment davant la falta d'acord. Des de Tòquio, on avui ha iniciat un viatge oficial, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha expressat la confiança que prosperi la iniciativa. "La petició està ben fonamentada i espero que vagi bé", ha assegurat.

L'oficialitat del català és una de les exigències que va plantejar Junts al PSOE a l'inici de la legislatura per votar a favor de la presidència de Francina Armengol al Congrés dels Diputats. El govern espanyol en va tramitar la petició com s'havia compromès, però les reticències de diferents països han impedit tirar endavant la iniciativa. Això no obstant, Espanya ha tornat a incloure aquest punt a l'ordre del dia de dimarts. En cas que no hi hagués la unanimitat necessària perquè prosperi, la petició es tornarà a retirar. Per aplanar recels, el govern espanyol ha presentat una proposta d'oficialitat que s'hauria d'aplicar de manera progressiva.

Identitat espanyola

En ser preguntat per aquesta qüestió, Illa ha defensat la iniciativa i la feina duta a terme pel govern espanyol. "Hi ha 20 milions de ciutadans a Espanya que viuen en territoris on, a banda del castellà, és oficial el català, el gallec o el basc. Són llengües que conformen la identitat també espanyola, el català, el basc i el gallec; reconegudes a la Constitució espanyola; que poden ser usades a tots els àmbits, institucionals, polítics, judicials, econòmics d'aquests territoris d'Espanya", ha argumentat.

El president no ha volgut entrar en més consideracions, en espera que prosperi la iniciativa, però ha subratllat que "s'està fent des de fa temps una feina intensa per part dels representants del govern espanyol, que estem seguint i recolzant des de la Generalitat".

Vol directe Barcelona-Tòquio

Illa ha aterrat aquest dilluns a Tòquio per iniciar un viatge oficial d'una setmana al Japó i Corea, que té un marcat accent econòmic, però també cultural. La visita a la capital japonesa s'ha obert amb una reunió amb empresaris catalans presents al Japó i amb una reunió amb la vicegovernadora del govern metropolità de Tòquio, Akiko Matsumoto, a qui ha expressat l'aposta del Govern per establir un vol directe entre Barcelona i el Japó. 

"Hi ha prou volum de passatgers, un interès important, no només en l'àmbit econòmic sinó també en el turístic. S'està treballant des de fa temps en el comitè de desenvolupament de rutes aèries, on participa l'Ajuntament de Barcelona, la Cambra de Comerç i AENA. I ajudarem perquè això sigui així", ha assegurat. El president ha desvinculat aquesta iniciativa de l'ampliació de l'aeroport i, tot i defensar la voluntat que es materialitzi "com més aviat millor", ha evitat concretar dates, assegurant que depèn de les companyies que haurien d'establir la línia.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.