José Manuel Albares, ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, ha deixat clar aquest dilluns que "Ceuta i Melilla són espanyoles, i punt". Així ho ha afirmat durant un acte organitzat pel Club Siglo XXI, on el ministre ha defensat que el Marroc no ha de ratificar l'espanyolitat d'aquestes dues ciutats a la cimera d'aquest dijous a Rabat, on participaran tots dos països. "A mi no m'ha de certificar cap país l'espanyolitat de Ceuta i Melilla ni la de Valladolid, Barcelona o Santiago de Compostel·la, són espanyoles, i punt", ha assenyalat Albares. "No demanarem a ningú que ens ratifiqui una cosa que és evident", ha afegit. 

La relació amb el Marroc

Durant la conversa, el ministre d'Afers Exteriors ha parlat sobre la reobertura de les fronteres terrestres amb Ceuta i Melilla, la qual es farà "amb normalitat". En aquest sentit, ha recordat que el passat divendres es va fer una prova pilot per tornar a obrir la duana de Melilla, així com una de nova a Ceuta. Segons Albares, això és una cosa "històrica". La cimera entre Espanya i el Marroc ha de servir, precisament, per fixar el calendari de l'obertura d'aquestes duanes. Així mateix, ha assenyalat que hi ha imatges que no es volen "tornar a veure ni el tràfic de persones ni el de mercaderies" perquè "no són dignes de la densitat i l'alçada que volem donar a les nostres relacions". El ministre ha insistit que tant Espanya com el Marroc volen que el pas de persones i mercaderies "sigui ordenat i gradual".

D'altra banda, Albares ha defensat que la trobada entre tots dos països ha de servir perquè la relació amb el Marroc "s'assenti sobre bases molt més sòlides". En aquesta línia, ha destacat que Espanya s'ha de portar "de la millor manera possible" amb el país magrebí, tot subratllant que l'Estat ha de tenir bon tracte amb tots els seus veïns. Una relació que, segons ha defensat, s'ha de basar en "l'amistat, el benefici mutu i el respecte mutu".

La presència de ministres a la cimera Marroc-Espanya

Albares ha remarcat la importància de la Reunió d'Alt Nivell (RAN) d'aquest dijous a Rabat, la primera en els darrers vuit anys. És per això que ha afirmat que la trobada congregarà més ministres que mai i permetrà la signatura de fins a una vintena d'acords. Fonts governamentals han detallat a Europa Press que un total de 12 ministres acompanyaran al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Rabat, encara que no comptarà amb cap titular d'Unidas Podemos. Tot i la seva absència, les mateixes fonts governamentals consultades han aclarit que si cal signar algun acord de les carteres que lideren membres d'Unidas Podemos, Albares està plenament capacitat per fer-ho.