La vicepresidenta i dirigent d'Unidas Podemos Yolanda Díaz ha decidit plantar el president espanyol, Pedro Sánchez, i no assistirà a la decisiva cimera entre Espanya i el Marroc que se celebrarà l'1 i 2 de febrer a Rabat, segons informa Público, que cita fonts de la vicepresidència. Sánchez dona una gran importància a la trobada, perquè hauria de significar la represa de la sintonia en les relacions entre Espanya i el Marroc, que es van trencar a causa del posicionament sobre el Sàhara Occidental. Segons un document conjunt signat després de la visita que va fer Sánchez al rei marroquí Mohammed VI a l'abril, la trobada havia de tenir lloc abans del final de l'any 2022. Oficialment, qüestions d'agenda van demorar la cita, però el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha confirmat aquest dimecres que se celebrarà a principis de febrer a la capital marroquina.

L'absència de Yolanda Díaz coincidirà amb el fet que el gir que va fer Sánchez reconeixent la marroquinitat del Sàhara va ser molt criticat per Unidas Podemos. El president espanyol va enviar el març del 2022 una carta al monarca marroquí en la qual acceptava un pla d'autonomia per al Sàhara Occidental, i per tant desestimava seguir el procés d'autodeterminació a l'ONU. Aquest posicionament va obrir una crisi amb Algèria, que dona suport al Polisario i a la independència sahrauí, quan és el principal subministrador de gas a Espanya. Yolanda Díaz va criticar llavors el gir del PSOE, el va titllar d'"incoherent" i va denunciar l'"opacitat" amb la qual, a parer seu, s'havia pres la decisió. La plantada de Yolanda Díaz, si es confirma, tindrà lloc tot i que forma part del mateix govern que el PSOE. 

A la cimera hi aniran almenys una desena de ministres i s'hi tractaran assumptes com la cooperació policial en matèria d'immigració irregular, i el reforçament de les relacions econòmiques, exportacions o projectes d'infraestructura. A més hi ha la qüestió de les duanes a Ceuta i Melilla, que segueixen tancades, encara que la darrera data amb què es treballava per a la reobertura era principis d'aquest any. La crisi entre els dos Estats a causa del conflicte del Sàhara es va allargar més d'un any després d'haver acollit per raons de salut el líder del Polisario, Brahim Gali, i va costar el càrrec a la llavors ministra d'Exteriors, Arancha González Laya.

A banda de la qüestió del Sàhara, les relacions entre Espanya i el Marroc també van quedar enterbolides en els últims mesos pel suposat espionatge marroquí a través del programa Pegasus. Segons va informar el diari The Guardian, més de 200 telèfons mòbils espanyols van ser objectiu dels Serveis d'Intel·ligència del Marroc. Les autoritats marroquines han demanat que s'aturin les investigacions sobre aquesta qüestió.