La màquinaria dels crítics de Podem, encapçalada per Albano-Dante Fachin, ja ha començat a rodar. El desafiament a la direcció estatal s’ha posat en marxa sense retards. La situació a les files morades a Catalunya és d’interinitat des d’octubre per la dimissió de Gemma Ubasart. I els de Pablo Iglesias eviten convocar la renovació de lideratges, una potestat que tenen a les seves mans.

Aquesta situació ha generat la creació de la plataforma de debat, batejada amb el nom de ‘Ho podem tot’, que vol posar pressió i començar a discutir aspectes que “no poden esperar”. Fins al 20 de març recolliran propostes arreu del territori de cara a una candidatura. Divendres van celebrar la primera trobada i fonts del corrent asseguren estar “contents” amb el resultat, que va aplegar fins a una seixantena de persones, amb un debat a quatre eixos.

“Ara el que hem de fer és avisar que estem reconstruint Podem”, apunten, en el que consideren que ha estat fins ara un funcionament que “ha generat malestar arreu del territori”. Tot i que el secretari d'organització de Podemos, Sergio Pascual, els advertís que s'estaven "precipitant", han decidit tirar pel dret. 

Calendari estret

Des de ‘Ho podem tot’ es desvinculen dels moviments en més de 20 cercles catalans que pretenen forçar l’elecció d’una nova direcció a Catalunya, però són conscients que “ha d’estar feta” abans de l’estiu. Admeten que hi ha gent que s’està mobilitzant per aconseguir el 35% de cercles que són necessaris per forçar eleccions, però també apunten que el procés no pot fer-se “en un mes”.

La previsió és que del 29 fins el 31 de març es voti tot allò que ha estat sobre la taula de debat, i el 8 de març es faci una presentació on s'expliqui com s'articularà i sota quines línies, la candidatura a encapçalar Podem. Entre d'altres coses, també podria quedar concretat quin és el posicionament que adopten sobre l'aposta de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de fer un nou espai polític d'esquerres a Catalunya.

Mecanismes "oberts"

Les trobades territorials, amb 12 de planificades, serviran per recollir el que preocupa aquells que hi vulguin participar. La crida és a tothom, no tanquen la participació als membres dels cercles, tot i el risc d’un eventual boicot extern.

Prefereixen abans aquesta obertura que no pas els mecanismes tradicionals de partit on es poden prendre posicionaments determinats en funció del que interessa a alguns pocs. La pretensió és fugir de les “xarxes clientelars”.

Si els noms que abanderin la candidatura sortint són un problema, qualsevol d’ells està disposat a apartar-se. De totes maneres reconeixen i afirmen que la gent que hi està participant està “agraïda” per aquesta aposta i no contemplen que això pugui arribar a passar.