El cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha revelat que l'ambaixada espanyola va ser l'organisme que va intentar vetar la presència del president a l'exili a la Central European University de Viena, on el passat dijous va fer una conferència. Així ho ha assegurat en un tuit: "Com a cada visita del President Puigdemont, el govern espanyol per mitjà de la seva ambaixada ha fet la pressió més barroera per impedir les seves conferències i reunions a Viena. Tampoc han aconseguit aturar-nos aquest cop"

El president ja havia mencionat anteriorment que havia estat víctima de "pressions espanyoles", però sense determinar de qui es tractava. Tot i el missatge rebut per part de l'ambaixada espanyola, la universitat de Viena va decidir tirar endavant l'acte amb la presència de Puigdemont, que va poder fer la conferència amb total normalitat. Després de la seva visita a Viena, el president va assenyalar que el viatge havia estat "profitós" i que havia tingut una "molt bona acollida".

En aquesta estada, Puigdemont va ser increpat per un espanyolista a l'aeroport de la capital d'Àustria, quan es disposava a agafar l'avió per tornar cap a Brussel·les. En paraules del mateix president, la persona li va colpejar l'espatlla mentre exclamava "¡a la cárcel!". Puigdemont ha assegurat que no és la primera vegada que rep amenaces i el seu cap de l'oficina ha apuntat que van reclamar a la Generalitat de Catalunya "el servei de protecció policial que li correspon per llei al president Carles Puigdemont", però que el director general de la Policia de la conselleria d'Interior, a qui van adreçar-se per escrit, no els ha contestat "mai".

Modificació de la història 

Alay també ha estat crític amb l'ambaixada espanyola després d'un intent de modificar la història de l'Església de La Mercè de Viena. En un tuit, l'organisme de l'Estat espanyol ha explicat que el dia 24 de setembre se celebra el 300 aniversari de la col·locació de la primera pedra de l'"Hospital Mercedari dels espanyols de Viena, una data que, a més, coincideix amb la celebració de les festes de La Mercé a Barcelona en honor a la patrona de la ciutat". El cap de l'oficina de Puigdemont ha assenyalat que des de l'organisme "no respecten res", ja que no van ser espanyols, sinó catalans els que es van exiliar a Viena després de la Guerra de Successió. "No saben ni escriure bé 'La Mercè'. L’ambaixada espanyola a Àustria embogida d’odi per la visita del President Puigdemont a L'Església de la Mercè de Viena. Diplomàtics espanyols de pa sucat amb oli que paguem amb els nostres impostos", ha afegit.