El cap de l'oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha demanat al conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, que restitueixi la protecció al president a l'exili, després de l'incident que s'ha produït aquest divendres a l'aeroport de Viena quan un espanyolista l'ha increpat i li ha cridat en castellà "¡a la cárcel!". "A molts viatges internacionals ens trobem espanyols que insulten el president Puigdemont. Ell sempre s’ho pren bé amb paciència. Són éssers d’odi. Però la protecció dels Mossos que li correspon al president i és obligada per llei, per quan conseller Elena?", ha preguntat.

Alay ha recordat que el passat 4 de gener va reclamar per escrit a la direcció general de la Policia d’Interior, el servei de protecció policial que li correspon per llei a Puigdemont, però que no tenen resposta. "No ens han contestat mai", ha lamentat.

Segons ha explicat el mateix president, l'individu li ha colpejat l'espatlla mentre cridava "¡a la cárcel!". "I se n'ha anat corrents sense tenir la valentia de donar la cara", ha detallat. Tot i l'incident, Puigdemont no ha patit danys personals. El president ha atribuït l'atac al fet que ni el rei Felip VI ni el govern del PSOE i Podemos han "revertit" l'a por ellos del 2017. "D'aquí neix la impunitat que exhibeixen. Les desenes de denúncies que he posat per amenaces de mort mai no prosperen, perquè ja se sap que la justícia espanyola tracta tothom igual", ha afegit amb ironia.

"El viatge a Àustria ha estat profitós, amb molt bona acollida. Ha estat un honor visitar les tombes dels emperadors i llegir aquesta inscripció en la de Joseph I, i també les tombes d'alguns dels milers de catalans que van anar a Viena a l'exili, després del 1714", ha indicat el president. "Suposo que això molesta determinats personatges. Als qui no volien que la universitat m'acollís, per exemple. I a l'individu que a l'aeroport m'ha colpejat l'espatlla cridant "¡a la cárcel!" i se n'ha anat corrents sense tenir la valentia de donar la cara", ha afegit.

Puigdemont va pronunciar ahir en aquesta universitat una conferència titulada 'La lluita per assolir l'estatus d'Estat i la sobirania a Europa: el cas de Catalunya', que va ser una taula rodona amb una gran presència de públic que va aprofitar per escoltar-lo. Durant la seva intervenció, Puigdemont va explicar l'experiència del referèndum de l'1 d'Octubre i va defensar que "la revolució catalana és radicalment democràtica".

Malgrat compartir el context històric del cas català (amb la guerra de Successió i la caiguda de Barcelona el 1714 com a base) i també l'econòmic (en què va assenyalar com la balança fiscal pesa en contra dels interessos de Catalunya), Puigdemont va remarcar que el moviment independentista a casa nostra no té aquests motius a l'arrel. "La nostra no és una revolució nacionalista típica amb un fort component ètnic i aquella regla d''una nació, una llengua'", va afirmar. "No ens hem complicat la vida d'aquesta manera tan sols per replicar Espanya a un nivell més petit, canviant el nom i la bandera però mantenint un Estat antiquat".