Josep Lluís Alay, cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, denuncia que el procediment obert contra ell en el marc del cas Volhov és “una investigació prospectiva que pretén allargar-se fins a l’infinit”, per la qual cosa ha recorregut contra la decisió de l’11 de gener, que avui se li ha comunicat, de prorrogar la instrucció. En l'escrit davant del jutjat d'instrucció número 1, adverteix que en democràcia no es pot tenir “gairebé un any i mig una persona imputada sense ni tan sols haver-li explicat perquè se l’investiga, de què se’l pretén acusar”.

Alay ha reclamat el seu sobreseïment en aquest cas, en el marc de la qual va ser detingut l'octubre del 2020 junt amb David Madí, Xavier Vendrell i Oriol Soler. L'operació Volhov investigava el suposat finançament irregular del procés i el que s’ha vingut a denominar la trama russa. El jutjat ha comunicat la pròrroga de la instrucció argumentant la complexitat del cas i nous informes pendents de la Guàrdia Civil.

La defensa d’Alay denuncia que no sembla que hi hagi una “idea concreta sobre cap a on es dirigeix la instrucció després de més d’un any des que es van produir les entrades i escorcolls”, tenint en compte, a més, que forma part d'una peça separada d’unes diligències prèvies incoades fa cinc anys. Retreu que, de fet, l´única informació que es té és “bàsicament” el que es va filtrant als mitjans “de forma profusa”, per la qual cosa adverteix que es tracta d’una investigació prospectiva.

Prospectiva i política

Precisament, recorda que el legislador va introduir terminis màxims per a les investigacions, entre d’altres raons, “per evitar procediments com el present que tenen molt de prospectiu i d’autèntic escarni públic producte de les contínues filtracions”, denuncia.

 

Alay denuncia que es tracta d'una instrucció “de naturalesa política” i que es vol allargar “ad aeternum”. En aquest sentit, recorda que el mateix fiscal va admetre que inclou “múltiples investigats en operacions presumptament delictives que, al seu torn, donaran origen a noves peces separades”. “Per tant, se seguirà investigant el temps i les persones que siguin del seu caprici en cada moment”, rebla.

Informes de la Guàrdia Civil

Subratlla que s’està condicionant els terminis a informes que ha de presentar la Guàrdia Civil del escorcolls de fa any i mig –“això succeirà quan vulgui la Guàrdia Civil, sense límit de temps que és el que, en definitiva, es pretén per part d’aquesta instrucció”, rebla-. De fet, recorda que el mateix jutjat admet que és “impossible de preveure”, quan s’haurà acabat les diligències presents i les que se’n poden derivar.

L'escrit denuncia una falta de determinació tant objectiva com subjectiva en la investigació i adverteix que “ja va sent hora que es defineixin tots els destinataris d’aquest inquisitorial, per prospectiu, procediment”.

El text insisteix que la causa s’ha convertit en una “autèntica persecució política que res té a veure, però s’empara, en una presumpta comissió de fets delictius". Afegeix que aquests fets no han succeït i els atribueix a "les elucubracions d’alguns" i a "algun mitjà de comunicació, que es va inventar un informe de la intel·ligència europea que després hem vist que no existia”, en referència a una informació del New York Times sobre un informe de la intel·ligència europea l’existència del qual ha estat negat per l’Alt Representant de la UE per a Política Exterior i de Seguretat, Josep Borrell.

Control de la policia judicial

La defensa d’Alay adverteix que s’ha de posar fi a aquest dinàmica i que fer-ho depèn del control real que el jutjat tingui sobre la unitat de policia judicial, que està treballant en el present procediment.

En aquest punt, reclama saber quant diner públic està costant aquesta prospecció a la vida i feina de ciutadans els delictes dels quals “és tenir una opinió política que els transforma en enemics”.