L'advocat del cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha reclamat al jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, responsable de l'anomenada operació Volhov, que obri una peça separada per investigar les filtracions que s'han produït de converses enregistrades en l'àmbit de les investigacions i que es prenguin les mesures necessàries per impedir que es tornin a publicar dades, àudios, vídeos o fotografies de la causa.

En l'escrit es reclama informació "a efectes de l'exercici de les accions legals oportunes" sobre qui està custodiant les gravacions telefòniques i ambientals que s'han realitzat, quantes còpies existeixen i sota quines mesures de seguretat s'estan custodiant.

Efectiva indefensió

La defensa d'Alay, que dirigeix Gonzalo Boye, denuncia que des que va assumir el cas el passat 28 d'octubre no se'ls ha donat accés a les actuacions, i que això ha causat "efectiva indefensió" del seu client, al qual s'ha confiscat els seus dos telèfons mòbils, en una mesura que considera "absolutament contrària a dret, desproporcionada", sense fonament jurídic i restrictiva de drets fonamentals.

 

En l'escrit se subratlla que els fets que s'atribueix a Alay no són constitutius de delicte i se circumscriuen a una concreta factura que consta a la causa.

Filtració d'escoltes

Pel que fa les filtracions de les escoltes telefòniques, adverteix que no haurien rebut l'adequat control jurisdiccional, que afecta als drets al secret de les comunicacions i a la intimitat, la qual cosa hauria d'impedir que arribessin al procés, i fins i tot que es conservessin aquelles converses i dades que no estan directament i necessàriament relacionades amb la investigació.

En aquest punt es refereix a converses que han transcendit i que no tenen cap relació amb l'objecte de la investigació, però s'ha fet públiques amb una "clara finalitat, que no només és espúria sinó, fins i tot, il·legal. En concret, hi assenyala les informacions sobre l'àudio de la trucada entre David Madí i la periodista Pilar Rahola. 

Perverses filtracions

L'escrit mostra la preocupació i la necessitat d'investigar què més s'ha lliurat a tercers aliens al procediment i per què aquesta mena de gravacions, sense rellevància penal, es mantenen a la causa.

"Aquí no només estan en joc els drets fonamentals dels directament afectats per aquestes interessades i perverses filtracions sinó, també, la d'altres dels investigats en aquest procediment i tercers aliens al mateix", afegeix, a més de denunciar que resultat "impropi d'un estat democràtic i de dret haver d'estar pendent dels mitjans per conèixer la darrera "novetat" del procediment i quantes gravacions hi apareixen que no tenen relació amb els fets.

Amb tot plegat, adverteix el text, aquestes publicacions haurien afectat el dret fonamental de defensa, el dret a la tutela judicial efectiva, el dret a un procediment amb les degudes garanties i altres drets fonamentals relacionats amb l'honor i la pròpia imatge.