L'historiador Josep Lluís Alay, acompanyant del president Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya, ha estat nomenat coordinador de les polítiques internacionals del president Quim Torra. Així ho ha publicat aquest dimarts el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), i ho ha anunciat el mateix Alay a través de les xarxes socials. "Em sento honorat per la confiança que m'ha fet el president Quim Torra per formar part del seu equip a partir d'avui om a Coordinador de Polítiques Internacionals de Presidència, per tal de contribuir a una Catalunya lliure, pròspera i oberta al món", ha escrit al seu compte de Twitter.

Segons el decret publicat en el DOGC, Alay col·laborarà amb el president Torra i el conseller Ernest Maragall “en el disseny i la planificació estratègica del desenvolupament de les polítiques internacionals”. També té com a funció “realitzar estudis, informes i propostes sobre les actuacions de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, relatives al desenvolupament de les polítiques internacionals”.

Alay, amic personal de Puigdemont, va convertir-se en inesperat protagonista quan el passat 28 de març va ser detingut per la Policia Nacional espanyola. Va ser dos dies després de la detenció del president a Alemanya, a qui l’historiador acompanyava. Va ser acusat d’un delicte d’encobriment i va ser traslladat a la comissaria de la Verneda, on hores després va ser posat en llibertat.                         

El passat 4 de juny va ser citat a l’Audiència Nacional, on va declarar i va sortir en llibertat sense mesures cautelars. “Seguiré lluitant ara i sempre per una Catalunya lliure i la República Catalana. Al costat dels presidents Puigdemont i Torra”, va assegurar llavors.