L'historiador Josep Lluís Alay, cap de l'oficina del president a l'exili Carles Puigdemont, ha denunciat la "confiscació injustificada" dels seus telèfons mòbils per part de la Guàrdia Civil i ha anunciat que emprendrà accions legals contra "tan evident extralimitació". En una nota de premsa, Gonzalo Boye, advocat d'Alay, ha expressat la seva "sorpresa" per la confiscació dels dispositius mòbils després de la seva detenció la setmana passada en el marc de l'"operació Volhov", tenint en compte que està sent investigant per uns fets que "ja estan documentats".

Alay està investigat per un delicte de malversació, en el marc d'una peça que indaga suposats pagaments amb fons públics perquè l'expresident de la Generalitat participés el 2017 en la conferència internacional Crans Montana, una trobada de reflexió internacional a l'estil de Davos.

Segons l'advocat, Alay ha estat imputat per una factura de 4.250 euros que va cobrar el 4 d'octubre de 2017 pels seus "serveis professionals" en el marc del fòrum Crans Montana, encàrrec que va rebre entre març i juliol de 2017 com a "especialista en geoestratègia i història d'Àsia i política internacional".

Els arguments de la defensa

La defensa sosté que aquesta factura ha estat presentada davant la Guàrdia Civil, al costat de la "memòria justificativa" dels treballs duts a terme a Crans Montana, un "esdeveniment anual d'àmbit internacional i reconeguda reputació". Atès que aquests fets ja han estat documentats per la defensa, a Boye el "sorprèn" la "confiscació injustificada dels telèfons mòbils" d'Alay per part de la Guàrdia Civil, una mesura, al seu parer, "desproporcionada, innecessària i mancada de qualsevol fonament legal".

Per aquest motiu, ha anunciat que s'han d'exercir les accions legals oportunes per "restablir en el seu dret" l'investigat, davant tan "evident extralimitació" en unes "actuacions policials i judicials impròpies de qualsevol estat democràtic de dret".