La Moncloa revisa les seves prioritats davant el fracàs d'apropar-se al PP i les tensions amb ERC. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anul·lat aquest dimecres a última hora el viatge que tenia previst a Polònia i Moldàvia, la qual cosa li permetrà personar-se en la votació del ple del Congrés del decret amb les mesures anticrisi per la guerra d'Ucraïna. Segons ha informat Efe, les fonts de l'Executiu espanyol asseguren que el canvi ha estat motivat "per motius d'agenda", i que, per tant, Sánchez es quedarà a l'Estat aquest dijous i divendres i no es podrà reunir amb els primers ministres dels dos països esmentats. L'absència de Sánchez en el ple hauria restat un vot favorable a la convalidació de les mesures anticrisi, en una votació que s'espera que sigui molt ajustada, ja que ni el nou PP de Feijóo ni els socis habituals dels socialistes com ara ERC han revelat encara com pensen votar.

Problemes d'agenda

Tal com asseguren les fonts de la Moncloa, la intenció de Sánchez és fer el viatge més endavant per a expressar la solidaritat d'Espanya amb Polònia i Moldàvia davant l'acolliment de refugiats ucraïnesos. L'agenda oficial d'aquesta visita, indicava que el president espanyol aterraria a l'aeroport de Chișinău, la capital moldava, a les 15:00 h (hora espanyola), per la qual cosa s'hauria d'enlairar de Madrid cap a les 11.30 h. A causa d'aquests problemes d'agenda per conciliar la visita i la votació al Congrés, finalment s'ha decidit posposar el viatge a Moldàvia i Polònia. Per contra, Sánchez sí que rebrà a primera hora del dijous al Palau de la Moncloa el president de Bulgària, Rumen Radev, qui farà una visita oficial a l'Estat.

Sánchez necessita suport

De cara a la votació de les mesures anticrisi, els populars demanen a l'Executiu de Sánchez que accepti alguna de les seves propostes contra la crisi a canvi de fer costat el decret del govern espanyol. Per contra, Esquerra ja li ha advertit que pot retirar-li el suport si no dona explicacions, s'assumeixen responsabilitats per l'espionatge a l'independentisme i es cregui una comissió d'investigació parlamentària. El govern espanyol continua confiant que ERC (que tindrà una reunió interna aquesta nit per decidir finalment el sentit del seu vot) no rebutgi el decret o en què el PP s'abstingui i això pugui facilitar la seva convalidació.