Un total de 15 Ajuntaments han decidit obrir les portes i atendre els ciutadans aquest dimecres, convertint el 12 d'Octubre en un feiner més. La polèmica al voltant de l'Ajuntament de Badalona que, després d'un requeriment judicial, ha decidit limitar-se a atendre la ciutadania al carrer, no els ha frenat i seguiran les rutines d'un dia normal.

Els ajuntaments amb atenció de cara al públic seran quatre a la demarcació de Barcelona (Berga, Navàs, Capellades i Sant Martí de Tous), sis més a Girona (Celrà, Viladamat, Mieres, Verges, Plans d'Hostoles i Viladrau), tres a la demarcació de Tarragona (Vilella Alta, Guiamets i Campredó) i, per últim, dos a Lleida (Linyola i Torrelameu). Tots ells han donat llibertat als treballadors d'escollir si volen treballar o no. En el cas de fer-ho, podran recuperar el dia festiu en una altra data.

A diferència de Badalona, cap d'ells ha rebut cap ordre judicial que els hagi ordenat el contrari i alguns ja fa anys que obren amb normalitat en aquesta data. La CUP i ERC estan al capdavant de la majoria d'aquests governs municipals, però també n'hi ha de CiU. La intenció dels consistoris és atendre el públic en l'horari habitual si tenen prou funcionaris treballant. 

Regidors sí, però sense treballadors

D'altres han preferit treballar de portes endins o seran només els regidors de l'equip de govern els que aniran al despatx. Entre aquests, s'hi troben els d'Argentona, Sant Pere de Riudebitlles, Prat de Lluçanès, Cervera, les Borges Blanques, Sort, Tàrrega, Tremp, Tàrrega o Soriguera. D'altra banda, a la demarcació de Lleida hi ha una setzena de municipis més governats per ERC on els regidors de l'equip de govern del partit republicà obriran el consistori per posar-lo al servei de la ciutadania i atendre ''consultes i suggeriments''.

Es tracta de Sant Guim de la Plana, Sant Guim de Freixenet, i Montoliu de Segarra, a la Segarra; Torrebesses, Llardecans, i Almenar, al Segrià; Torregrossa, Bellvís i Bell-lloc d'Urgell, al Pla d'Urgell; el Soleràs i la Granadella, a les Garrigues; Bellcaire d'Urgell, la Sentiu de Sió, Montgai i Agramunt, a l'Urgell; i Coll de Nargó, a l'Alt Urgell.

A Girona, només la CUP

A la capital, Girona, l'Ajuntament romandrà tancat, tot i que la CUP ha demanat al ple d'aquest dilluns que no es consideri festiu. L'equip de govern format per CiU i PSC s'ha compromès, com ja ha fet en anys anteriors, a obrir perquè els quatre regidors de la CUP hi puguin anar a treballar, però sense serveis municipals que atenguin el ciutadà.