Els ajuntaments d'ERC no entregaran el superàvit a l'Estat espanyol. Així ho han decidit avui en una reunió que han mantingut tots els alcaldes republicans amb el vicepresident de govern i líder d'ERC, Pere Aragonès, i el president de la mesa del Parlament, Roger Torrent. A mitjans de juliol, l'Executiu espanyol va aprovar alliberarà només el 35% dels diners que han estalviat els consistoris, el que representa 5.000 milions d'euros. A més, això, es retornarà en un període de dos anys: 2.000 del 2020 i 3.000 el 2021. Ara, però, els ajuntaments republicans es neguen a entregar aquests diners al govern de coalició de PSOE i Podemos. 

 

"Catalunya es planta. Fem una crida a tots els ajuntaments de Catalunya a plantar-se i a no cedir els romanents al govern de l’estat espanyol", ha assenyalat Aragonès. A més, ha destacat que els municipis requereixen aquests diners per poder fer front a la crisi sanitària i econòmica que ha desencadenat la pandèmia de la Covid-19. Uns arguments que també són els que abracen els alcaldes per justificar que no poden cedir aquests diners. 

Injustícia

Per la seva part, Torrent ha manifestat que "passar el rasclet als romanents és injust". Des del seu punt de vista, això "perjudica a qui ha fet bé la feina". Així mateix, ha considerat que, a més, és una política regressiva, ja que "suposa una immensa recentralització" alhora que ha valorat que "és irresponsable, perquè desarma els consistoris que han de respondre a les demandes dels seus conciutadans". 

 

A més, Torrent també és del parer que els romanents han de servir per a cobrir les necessitats de la ciutadania. "És gràcies als nostres veïns i veïnes, i al bon govern, que els consistoris tenen estalvis. La primera pedra del republicanisme es posa als municipis, per això els hem de donar tot el suport", ha apuntat Torrent.

Per la seva part, l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha subratllat que les alcaldies "governades republicanament són capaces d'estalviar i de generar economia per als veïns i veïnes". En aquesta context,  En aquesta línia, ha lamentat que l'Estat espanyol els hi demani els romanents perquè "diu que els gestionarà millor que nosaltres. És un xantatge!"

També ha estat crítica amb el govern liderat pel socialista Pedro Sánchez, l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla. "Els romanents dels ajuntaments s’han de posar al servei de les persones per poder fer polítiques republicanes a favor de la gent. Cal retirar aquest decret".

 

En aquesta mateixa línia s'ha expressat Aragonès qui ha demanat a les forces polítiques que, si el govern espanyol no retira el decret, el tombin al Congrés. També ha tingut una petició especial pels diputats de PSOE i Podemos de Catalunya: "Si són municipalistes, que trenquin la disciplina de vot".