El món municipal ha sortit en defensa de les institucions catalanes amb noves mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. Aquest dimecres, desenes d'ajuntaments han aprovat la iniciativa proposada per l'AMI i l'ACM que defensa l'aturada de la suspensió de l'autonomia. Entre els nous suports es troben Sant Cugat del Vallès, Manresa, Vic, Olot, Cervera i la Seu d'Urgell, que se sumen a altres municipis que ja van aprovar les mocions el passat dilluns i dimarts.

El passat dilluns els consistoris de Valls, les Borges Blanques, Argentona, Gurb, Sant Gregori, entre d'altres, van votar a favor de la moció proposada per les associacions municipalistes. Ahir, van fer el mateix altres ajuntaments de poblacions nombroses com el de Girona i l'Hospitalet del Llobregat, així com Tortosa, Reus, Igualada, Vilafranca del Penedès, Sort, Banyoles i Berga.

Una dels punts que generen més interès dels plens municipals convocats per aprovar la moció és el posicionament del PSC, que compta amb posicionaments diferenciats en el si del partit. A les mocions aprovades aquest matí, els regidors socialistes han optat majoritàriament per l'abstenció. És el cas de Manresa, VicOlot o Cervera, però no de Sant Cugat o a Solsona, on el PSC ha donat suport a la moció. 

A l'Escala, com ja va passar en altres poblacions com l'Hospitalet de Llobregat, el govern i l'alcalde socialistes van rebutjar la mesura empresa pel govern espanyol. De fet, allà el PSC també va donar suport a dues mocions més: una per la llibertat de Sànchez i Cuixart i una altra per condemnar la violència de l'1-O.

En termes generals, els socialistes no han donat un suport explícit a la independència. En el cas de Sant Cugat, els socialistes s'han desmarcat d'un dels acords, que proposava "fer efectiu el resultat de l'1-O". Precisament pel posicionament ambigu dels socialistes, els plens també han servit per reclamar la sortida dels regidors socialistes dels equips municipals. A Olot, la CUP ha reclamat al PDeCAT que trenqui l'acord amb el PSC. 

També han sorgit altres demandes en el marc dels plens municipals. A Solsona, on la moció s'ha aprovat per unanimitat, la CUP ha demanat a l'alcalde del municipi, el republicà David Rodríguez, que retiri la bandera europea de la sala de plens, una demanda que el batlle no ha acceptat.

La moció

L'AMI i l'ACM promouen una moció en què s'expressa el "rebuig total" a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Les associacions lamenten, en el text proposat als ajuntament que, "davant d’un problema polític l'única resposta de l'estat espanyol ha estat només la repressió i en la retallada de drets", tot plegat amb un text que assenyala PP, PSOE i Ciutadans per haver-se posat d'acord amb la suspensió de l'autonomia catalana.