Desenes d’ajuntaments d’arreu de Catalunya han convocat plens extraordinaris per aprovar mocions de rebuig a la suspensió de l’autogovern català a través de l’article 155. Els consistoris se sumen així a una iniciativa proposada per l’AMI i l’ACM aquest diumenge per promoure l’aprovació d’una moció unitària en defensa d’aturar la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

Figueres ha estat el primer en aprovar el text que, a més del rebuig al 155, dona ple suport al Govern català per "fer efectiu" el mandat democràtic de l'1-O. També condemna "la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l'Estat espanyol".

Hi han votat a favor els regidors del PDeCAT, ERC i la CUP i, en contra els del PSC, PP, Cs i un regidor no adscrit. El regidor de Compromís per Figueres s’ha abstingut i els dos exmembres d’Unió han marxat del ple abans de la votació, com a mostra de rebuig a la gestió de tot el procés.

Al llarg del dia, s'hi han sumat més ajuntaments com el de Santa Coloma de Farners -que ho ha aprovat per unanimitat, inclòs un regidor del PSC-, Valls, les Borges Blanques, Argentona, Gurb, Sant Gregori o Sant Martí de Llémena.

Està previst que la votació de les mocions als altres ajuntaments es facin entre aquest dilluns i el dimecres, el dia abans de la celebració del ple del Parlament sobre el 155, on podria anunciar-se l’aixecament de la suspensió de la declaració d’independència del passat dia 10 d’octubre.

A Vilanova i la Geltrú s'ha rebutjat l'aplicació de l'article 155 amb els vots a favor de l'equip de govern, format pel PDeCAT i el PSC, i els grups municipals d'ERC, la CUP, Som VNG, els regidors no adscrits, Ariadna Llorens i David Montes, mentre que hi ha votat en contra la regidora no adscrita, Carmen Reina. El regidor del PP no es trobava a la sala per motius personals, mentre que el de C's ha abandonat el ple abans que acabés. 

Mentrestant, a Gironella i Puig-Reig han aprovat per unanimitat rebutjar l'aplicació de l'article 155.

D’altres municipis, han anunciat plens per demà. Entre ells hi ha La Seu d’Urgell, Tortosa, Caldes de Malavella o Torroella de Montgrí. L’última jornada de votacions abans del ple del Parlament serà dimecres amb poblacions com la Bisbal d’Empordà, les Franqueses, Premià de Dalt, Dosrius o Prats de Lluçanès.

Altres consistoris no han convocat ple extraordinari i debatran les mocions al ple setmanal, com per exemple Lleida, que té previst fer-ho divendres, coincidint amb el dia en què el Senat votarà ja la suspensió de l’autogovern. El de Tarragona votarà la moció el dijous.

Què diu la moció?

El document defensa que l'acord entre el PP, el PSOE i C's per a la suspensió de l'autonomia de Catalunya evidencia que, davant d'un problema polític, la resposta de l'Estat es basa en la "repressió i en la retallada de drets". “Volen tornar a sotmetre Catalunya a la situació d'anul·lació política” que patia durant el franquisme, assegura el text.

L'aplicació de l'article 155 liquida "de facto" l'autonomia catalana i és "un fort atac als drets dels catalans i catalanes per la incapacitat de diàleg de l'Estat", critica. També es recorda la investigació de més de 700 alcaldes catalans, la violència policial de l’1-O contra els votants, l'empresonament dels líders d'Òmnium i l'ANC i el "gran desplegament policial" que encara es manté.