La sensació ha estat de perplexitat i fins i tot sorpresa. En aquests termes s’han expressat diferents representants dels grups de l’oposició aquest dimarts als passadissos del Parlament, sobre la decisió del president de la cambra, Roger Torrent, d’ajornar -però no desconvocar- el ple d’investidura previst per aquest dimarts a les tres de la tarda. Torrent l’ha deixat en suspens sense data ni hora per reprendre’l, a l’espera del que pugui dir el Tribunal Constitucional, que es reunirà aquest migdia.

Tots els grups de l’oposició, tant Ciutadans i el PP com el PSC i Catalunya en Comú-Podem, han fet una petició a la majoria independentista: que busqui un candidat alternatiu a la investidura. Ho fan fet amb arguments diferents, alguns de més polítics i d’altres més pragmàtics, però tota l’oposició en bloc hi ha coincidit.

Només hi ha hagut una petita divergència: mentre tots els grups han considerat que aquesta decisió, en tot cas, hauria de recaure en la majoria republicana, el PP de Xavier Garcia Albiol ha fet una crida a Arrimadas a intentar una investidura encara que els números no li surtin.

Ciutadans va al TC

La cap de l’oposició, Inés Arrimadas, ha anunciat una iniciativa de Ciutadans: demanarà empara a Roger Torrent. “El presentarem perquè estem sense informació, sense tenir clars els posicionaments”, ha assegurat. “Està treballant per esquivar el compliment de les sentències del Tribunal Constitucional”, ha afegit.

 

En aquest sentit, la líder de Ciutadans ha valorat que la decisió d’ajornar la investidura “no soluciona el problema de fons”, sinó que és una “fugida endavant”. És per això que ha demanat a la majoria independentista que “reconegui en públic allò que reconeixen en privat”: que no és possible le investidura del candidat de Junts per Catalunya. “Catalunya es mereix més que ser una mera espectadora del show de Puigdemont”.

Concretament, li ha demanat que no “allargui el procés” i acceptin que cal un altre candidat. “No tenen cap altre candidat que no estigui fugit de la justícia i no vulgui saltar-se les lleis?”, ha preguntat. Ha qualificat de “demencial” la voluntat de Puigdemont de recórrer a la immunitat per no ser detingut. Sobre la proposta del PP d’una investidura alternativa d’Arrimadas, ha demanat als populars que facin autocrítica en lloc de mirar cap a la formació taronja.

iceta parlament faristol - sergi alcazar

Iceta "recorda coses òbvies"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ho ha descrit com una “decisió prudent” que comparteixen des del seu grup parlamentari. En aquest sentit, s’ha referit a la carta que ha dirigit aquest mateix dimarts al president Roger Torrent. En l’escrit li demanava, com han fet els socialistes durant l’última setmana, la suspensió del debat d’investidura davant l’absència del candidat Carles Puigdemont. És un “bon símptoma” que els independentistes “tinguin present” el Tribunal Constitucional, ha dit.

El líder dels socialistes catalans ha insistit que no considera que la candidatura de Puigdemont sigui “una bona candidatura”, situant-ho més enllà de qüestions jurídiques. “No es pot confiar la més alta magistratura del país a una persona que no està al país”, ha advertit. Ha assenyalat que la iniciativa ha de correspondre “en primer lloc” a la majoria independentista.

Iceta ha lamentat haver de “recordar coses òbvies” a Albiol, que ha demanat a Arrimadas que intenti una investidura alternativa: l’aritmètica és la que és i els candidats els proposa el president del Parlament. Ha avisat que ni tan sols amb els comuns no hi hauria alternativa.

albiol faristol parlament - sergi alcazar

Albiol vol que Arrimadas es postuli

El líder del PP Català, Xavier Garcia Albiol, ha assegurat que la situació d’aquest dimarts demostra la “desorientació” de la majoria independentista. “La prova d’això és que el propi candidat se n’ha assabentat pels mitjans”, ha assenyalat. Ha volgut posar el dit a la nafra, parlant d’una “profunda divisió” entre Junts per Catalunya i Esquerra. Ha atribuït l’ajornament del ple a “l’acció política del Govern d’Espanya”, a qui ha donat les gràcies. Ha subratllat que Rajoy ho va fer en solitari, “sense l’acompanyament” de la resta de partits constitucionalistes.

Per altra banda, Albiol ha sostingut que Roger Torrent ha d’obrir una nova ronda de consultes per trobar un “nou candidat”. I ha reiterat la seva crida a Ciutadans, que “ha de donar el pas” com a guanyador de les eleccions. Ha afirmat que Inés Arrimadas ha de postular-se per la investidura, encara que sigui conscient que té tots els números per a perdre-la. “No sempre quan us es presenta a un debat d’investidura és per guanyar”, ha justificat. Seria per a “transmetre un missatge” a l’electorat unionista.

En aquest sentit, Albiol proposarà a Ciutadans, el PSC i els comuns una reunió per a “posar en comú” i trobar “punts de trobada” entre totes aquestes forces. Ha negat que el Govern espanyol hagi pressionat els jutges del Tribunal Constitucional, com va publicar El País.

Xavier Domènech Faristol Parlament - Sergi Alcàzar

Domènech demana un candidat "efectiu"

També el president de Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, ha demanat que es busqui un candidat alternatiu a Puigdemont per poder acabar amb el 155. En aquest sentit, ha demanat posar fi al "o Puigdemont o Puigdemont" i ha assegurat que el dilema és "o recuperar les institucions o mantenir el 155". 

Tot i això, Domènech s'ha volgut desmarcar-se dels partits unionistes i ha criticat durament tant les mesures cautelars adoptades pel Tribunal Constitucional com el govern espanyol. El líder dels Comuns consider que el PP i C's són "una amenaça per la recuperació de la normalitat democràtica" i els veu com una "amenaça per Espanya". Per això ha demanat solucions polítiques i no judicials al procés sobiranista. 

Finalment, Domènech ha valorat com a "correcta" i "encertada" la decisió de Torrent, i ha assegurat que ha "mostrat una solidesa enorme en la defensa de la institució i la dignitat de la pròpia institució que és la que hem de recuperar". Tot i això, considera que cal un nou candidat a la investidura perquè pels comuns "la prioritat ha de ser la recuperació i preservació de l'autogovern". "Són masses dies de confusió", ha sentenciat.