Un grup supremacista blanc dirigit per la Intel·ligència militar russa està darrere de les cartes bomba que van arribar el passat mes de novembre a Espanya, segons revela The New York Times. Funcionaris estatunidencs i europeus han investigat els moviments durant les últimes setmanes del Moviment Imperial Rus, un grup radical format per membres i associats en tota Europa i centres d'entrenament de tipus militar a Sant Petersburg, i vinculen el grup amb les cartes. Es tracta d'un grup catalogat com a organització terrorista pel Departament d'Estat dels Estats Units i que segons el diari estatunidenc manté vincles amb les agències d'intel·ligència del Kremlin. A més, membres del gruix fort del grup han estat a Espanya i la policia ha rastrejat la seva vinculació amb organitzacions espanyoles d'extrema dreta. 

Sembla que l'objectiu de l'enviament de les cartes era demostrar que Rússia podria perpetuar atacs terroristes a tota Europa, entre elles les capitals dels estats membres de l'OTAN, que han ajudat a Ucraïna des de l'inici de la invasió russa. Espanya és membre de l'aliança i ha prestat ajuda militar i humanitària a Ucraïna. Un altre dels objectius era comprovar si era possible arribar als líders del continent europeu en cas que Moscou decideixi una escalada en el conflicte.

Campanya orquestrada per GRU

Darrere d'aquesta campanya estaria la 'Direcció General', coneguda com a GRU, que es tracta d'una de les oficines d'Intel·ligència més agressives del Kremlin, segons uns funcionaris dels EUA. Entre els seus membres es troben a veterans de guerra a Rússia. A més, indiquen que la mateixa agència hauria estat la responsable d'altres successos, entre ells, haurien influït en les eleccions presidencials dels Estats Units l'any 2016, amb les quals Donald Trump va arribar a la Casa Blanca, i a més van derrocar l'avió civil que va caure sobre Ucraïna l'any 2014. 

La investigació revela que la intel·ligència estatunidenca sospita que els oficials russos vinculats amb l'enviament de les cartes bomba formen part del 161è Centre d'Entrenament d'Especialista de Propòsit Especial, amb seu a Moscou. Així també afirma que els Estats Units i el Regne Unit van treballar amb la Policia Nacional en la investigació. 

Cartes bomba a Espanya

La investigació se centra en les sis cartes bomba que es van enviar a finals de novembre i principis de desembre a la Moncloa, o a les ambaixades estatunidenca i ucraïnesa. Els objectius més rellevants de les cartes van ser el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i diplomàtics de diferents ambaixades estrangeres. Els paquets no van deixar morts, tot i que un empleat de l'Ambaixada d'Ucraïna va resultar ferit en explotar un dels paquets.