Associated Press, una de les principals agències de notícies a nivell internacional i que serveix continguts a centenars de mitjans arreu del món, ha anat a la presó de Lledoners per entrevistar els presos polítics independentistes. Després de fer ahir un avançament, avui s'ha publicat l'entrevista sencera.

En una llarga peça titulada "Catalan separatists on hunger strike speak out" (Els separatistes catalans en vaga de fam parlen), el periodista Aritz Parra explica aquest diumenge la seva conversa amb Jordi Turull, ingressat a la infermeria de la presó des de divendres, i amb Jordi Sànchez, tots dos en vaga de fam des de fa setze dies.

A l'entrevista, Sànchez afirma que al judici "no deixarà perdre" l'oportunitat de "denunciar l'actitud del Regne d'Espanya en contra dels drets polítics i democràtics a Catalunya". El periodista explica que Sànchez va aparèixer vestit amb tres capes de roba tot i haver-hi calefacció perquè pateix un "refredat permanent" resultat de no ingerir calories i recorda que ha perdut 5 quilos en dues setmanes.

Turull, per la seva banda, assegura que porta a terme la vaga de fam amb "un sentit de responsabilitat" i "no busca morir de fam". "El seu final depèn de fins on ens porti la nostra força i l'assoliment del nostre objectiu de cridar l'atenció sobre el problema judicial espanyol", diu. Es recorda que Turull ha perdut 6 quilos i que "enganya el cos per ignorar la fam amb la nicotina".

La crònica fa un repàs als esdeveniments des del setembre de l'any passat fins el dia d'avui. S'expliquen les reiterades peticions de diàleg des de l'independentisme, però també els "diferents enfocaments" que estan apareixent dins del moviment. 

Pel que fa al govern espanyol, el periodista opina que "Sánchez ha intentat un to conciliador, però el seu enfocament no ha reduït les tensions amb els separatistes catalans". "Sánchez assegura que els arguments dels presos són falsos i que tindran un judici just", afirma, tot i que recorda que "el sistema espanyol per nomenar els alts magistrats i fiscals ha estat qüestionat dins i fora d'Espanya".

A la conversa, també apareixen les protestes convocades pel proper divendres 21-D. Turull nega que la visita del Consell de Ministres sigui "una manera de mostrar afecte a Catalunya" però també fa una crida a la calma i a la no-violència per aquell dia. "Tenim una línia vermella, que és aconseguir els nostres objectius pacíficament, utilitzant la mediació i el diàleg. Mai no posarem a ningú en perill", conclou.