El focus de la contaminació europea està a Madrid. Això és el que es desprèn d'un informe de l'Agència Espacial Europea (ESA), a través d'un informe on es detallen les conclusions amb unes fotografies que ho corroboren. Els satèl·lits d'alta resolució han detectat quantitats substancials de metà que s'escapen dels abocadors adjacents a prop del centre de Madrid.

Utilitzant dades de la missió Copernicus Sentinel-5P combinats amb imatges comercials d'alta resolució de GHGSat, científics de l'Institut de Recerca Espacial d'Holanda han descobert que tots dos abocadors emetien 8.800 kg de metà per hora aquest agost, el més alt observat a Europa. L'àrea va ser identificada originalment sobre la base d'un mapeig de punts calents de metà. Després, l'equip de GHGSat va utilitzar els seus satèl·lits per detectar columnes de metà que emanaven de dos abocadors d'aproximadament 6km de distància, ubicats a només 18km del centre de Madrid.

La font més gran va alliberar metà a una velocitat propera als 5.000 kg per hora, amb imatges de satèl·lit que mostren un núvol de gas amb efecte hivernacle que es desplaça cap a les residències properes. Actualment no se sap la causa de les emissions, però les dades s'han compartit amb l'operador. La Directiva sobre abocadors exigeix ​​que els operadors europeus capturin el gas creat per la descomposició de material orgànic i l'utilitzin per generar energia o el cremin. Segons estimacions, aproximadament 350.000 llars podrien alimentar-se amb la taxa de pèrdua de metà dels abocadors de Madrid.

satèl·lit madrid metaImatges del satèl·lit europeu a Madrid

Per què és tan perillós el metà?

Els estudis ara suggereixen que almenys una quarta part de l'escalfament global induït per l'home és degut al metà, un gas d'efecte hivernacle al voltant de 85 vegades més potent que el diòxid de carboni. Els polítics europeus s'han compromès reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 55%, des dels nivells del 1990, fins el 2030.

Les observacions de GHGSat es van realitzar pocs dies després que Madrid registrés la temperatura més alta durant una onada de calor que va cremar gran part del sud d'Europa. Segons l'Estratègia de metà de la Unió Europea,  el 26% de les emissions de metà del continent provenen de les deixalles. Arreu del món, es preveu que els abocadors i abocadors representin entre el 8% i el 10% de totes les emissions antropogèniques de gasos d'efecte hivernacle per al 2025.

Fotografia de portada: abocador de metà a Madrid