Neus Torbisco, advocada de l'equip de Ben Emmerson que porta les demandes de Sànchez i Puigdemont a l'ONU, ha explicat aquest migdia a Catalunya Ràdio la situació actual dels tràmits legals. Sobre les mesures cautelars que l'organisme internacional va dictar per protegir els drets polítics de Sànchez, Torbisco ha volgut deixar clar que són "absolutament vinculants" i "immediatament efectives".

Per això, ha assegurat que reactivar la candidatura del número dos de Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat posaria "l'Estat contra les cordes", en el cas que els partits independentistes s'unissin per fer-la efectiva.

Si tirés endavant, l'Estat hauria de fer efectives les mesures cautelars de l'ONU i permetre la seva investidura. "Si no ho respectés, es farà evident que Espanya és un estat que vulnera les seves obligacions polítiques internacionals", ha sentenciat Torbisco, afegint que el comitè de Drets Humans "ho tindrà molt en compte" a l'hora de valorar el fons de la demanda.

"Volem demostrar que Espanya és una democràcia fràgil on no hi ha respecte pels drets", ha explicat, ja que a Europa "encara es creu que és una democràcia i que hi ha separació de poders". "És un cas extraordinari, no hi ha cap país occidental que hagi rebut mesures cautelars per drets polítics", ha destacat Torbisco.

Per ara, l'Estat té sis mesos per plantejar les seves al·legacions a la causa de fons, mentre el comitè valora el cas. En el cas que Sànchez quedés inhabilitat, les mesures cautelars de l'ONU continuarien vigents.

"Estan utilitzant el dret de manera esbiaixada i arbitrària per eliminar-los un a un del mapa polític", ha denunciat l'advocada, que ha assegurat que lluitaran "perquè això no acabi passant".