El dilluns vinent veurà la llum el Fòrum d’Advocacia de la Generalitat. Es tracta de la iniciativa de diversos membres del cos d’advocacia de l’administració catalana, que volen defensar les institucions catalanes en plena aplicació del 155. Per aquest motiu han constituït una associació professional amb caràcter sindical. Els seus estatuts, als quals ha tingut accés El Nacional, van ser admesos pel Departament de Treball el 23 de març. D’aquesta manera, tindrà un efecte no buscat però simbòlic: adquirirà la seva personalitat jurídica, i per tant la capacitat d’obrar, el dia de Sant Jordi.

“L’aplicació del 155 ha estat un dels detonants més importants”, assegura Carles Serrano, responsable del gabinet jurídic de la Generalitat i president del Fòrum d’Advocacia de la Generalitat. “Els nostres objectius estan emmarcats en valors com la democràcia, que s’identifiquen clarament amb la situació que vivim sota el 155”, explica.

Els membres fundadors en són nou, tots ells del gabinet jurídic de la Generalitat. Malgrat que el col·lectiu al qual representen és molt acotat, confien que s’hi sumaran forces juristes de l'administració catalana. El principal motiu de constitució de l’associació professional és que, en els últims mesos, han trobat a faltar “una certa manifestació dels advocats de la Generalitat en defensa de les institucions catalanes”. Segons assenyala Serrano, els uneix un “compromís plenament democràtic i catalanista”.

“Compromís democràtic”

Aquesta defensa de les institucions catalanes queda palesa en l’article 2 dels seus estatuts, que recull els valors i principis del Fòrum d’Advocacia de la Generalitat. Concretament, en el punt 4, asseguren “actuar al servei del poble de Catalunya i amb lleialtat envers les institucions que integren la Generalitat”. De la mateixa manera, “com a organització arrelada al país”, es comprometen “amb la defensa, difusió i promoció de la llengua catalana”.

En els seus estatuts, l’associació professional reivindica altres valors i principis, com la justícia, l’excel·lència professional, la transparència i l’exemplaritat. Entre aquests hi ha el respecte als drets humans, civils i socials.

palau generalitat mossos escorcoll guardia civil sergi alcazar (7)

Foto: Sergi Alcàzar

Conseqüències del 155

A més de la defensa de les institucions catalanes, el Fòrum d’Advocacia de la Generalitat també es planteja altres objectius, com la lluita contra la corrupció i l’ús de l’administració “al servei d’interessos espuris i fraudulents”, com indica Carles Serrano. No obstant això, afegeix, el 155 també és un obstacle en aquest àmbit. Per exemple, explica, s’han paralitzat proposicions de llei com la de protecció dels denunciants i altres mesures de lluita contra la corrupció.

Com recull l’últim inventari de danys elaborat per la plataforma ServidorsCAT, l’aplicació de l’article 155 ha paralitzat tota una sèrie d’iniciatives legislatives no finalitzades. Concretament, han decaigut 56 proposicions de llei o nou projectes de llei. En total, hi ha 108 iniciatives caigudes.

“La feina dels advocats està afectada en el moment en què no hi ha activitat normal de l’administració”, denuncia Carles Serrano. “La llista de normes i projectes normatius paralitzats és enorme. I tot això ara està aturat”, afegeix. “El 155 afecta totalment el funcionament intern de l’administració, ja poden dir el que vulguin”.