Carles Puigdemont ha sigut molt clar sobre les eleccions catalanes: "Vaig a totes, no hi ha un pla B". Així s'ha expressat el candidat de Junts en una atenció als mitjans de comunicació des del Parlament Europeu de Brussel·les aquest dimecres, on també ha assegurat que el seu retorn a Catalunya és "cada vegada més a prop". "Quan la llei d'amnistia sorgeixi tots els efectes, l'exili deixarà d'existir", ha afirmat Puigdemont, que ja ha dit que assistirà a la sessió d'investidura del següent president català —que se celebrarà a molt tardar el 25 de juny.

 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

 

"Ha quedat clar que en aquestes eleccions vaig a totes i no hi ha un pla B", ha assenyalat, abans de valorar les acusacions rebudes per haver "impregnat d'un to personalista" la seva campanya. Així, ha apuntat que hauria pogut fer seguir les dues candidatures, tant en els comicis catalans com en les eleccions europees. "Jo vaig venir (a Brussel·les) a defensar la presidència de la Generalitat, no la meva persona. (...) Si es tractés de la persona, potser hauria acceptat algunes de les propostes d'indult i solucions felices que m'han fet arribar, i no ho vaig fer pensant en la institució; pensant en la persona, potser no hauria passat sis anys i mig a l'exili", ha dit.

Eurodiputat "fins a l'últim dia"

Pel que fa al seu trasllat a la Catalunya Nord, Puigdemont ha explicat que la seva casa a Waterloo "no està tancada perquè tot ha anat molt de pressa" i que haurà de preparar la mudança després dels comicis. "Però, efectivament, jo ja estic instal·lat a la Catalunya Nord fins després de les eleccions i el pas del retorn cada cop és més gran, és més accelerat i està més a prop", ha afegit. Així mateix, ha indicat que complirà el seu mandat d'eurodiputat "fins a l'últim dia". "Fins al dia que si els electors ho decideixen, agafi l'acta de diputat del Parlament de Catalunya", ha precisat, ja que els dos càrrecs són incompatibles. Recordem que va dir que deixarà la política si no és president

D'altra banda, el candidat de Junts ha mostrat el seu suport a Oleguer Serra, el directiu d'Òmnium Cultural que ha marxat a l'exili pel cas Tsunami. "Manifestar-se no és terrorisme. Exercir drets fonamentals no és terrorisme. Defensar el dret a l'autodeterminació no és terrorisme. Tot el suport i acompanyament a l'Oleguer Serra i Òmnium Cultural en aquests durs moments a l'exili", ha expressat en una piulada.

El també eurodiputat de Junts, Toni Comín, ha agraït el suport rebut per ser el candidat a les eleccions europees i ha volgut mostrar el seu compromís per "complementar" la veu del país davant la Unió Europea, a més de desitjar que el nou Govern estigui liderat per Puigdemont. "En el cas que el president Puigdemont pugui ser restituït com a president de la Generalitat, la negociació amb el govern d'Espanya per intentar trobar una solució democràtica al conflicte català agafarà una potència molt alta", ha dit. 

De la mateixa manera, Comín ha apuntat que les eleccions europees són "importantíssimes" per Catalunya i per Europa davant el risc de l'auge de l'extrema dreta. "Se'ns presenta un mandat complicat on els partits democràtics hem de ser capaços de tenir una veu molt clara", ha assenyalat. També ha opinat que el procés entra ara en una fase "molt rellevant" i que el front europeu és "molt necessari": "Des del Parlament Europeu hem de poder acompanyar aquesta negociació (entre els governs català i espanyol)". Finalment, ha evitat avançar cap decisió sobre la possibilitat de Junts d'unir-se a una família política europea i ha valorat positivament el fet que en l'última legislatura quedessin en el grup de no inscrits. "Vam veure que teníem més projecció que si ens quedàvem enquadrats sota la disciplina d'un grup parlamentari, i estar en el grup dels no inscrits ens ha donat una llibertat d'acció molt gran que ens ha permès tenir una projecció molt forta", ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!