L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, ha sentenciat aquest dissabte que no pactarà amb la fiscalia espanyola una rebaixa de la condemna dels seus clients, segons ha dit ell mateix en una entrevista al Via Lliure de Rac1. Van den Eynde ha recordat que "és de primer de dret" que quan el teu client és innocent" no es pot pactar, ja que no ha comés cap tipus de delicte.

L'advocat de Junqueras i Romeva ha afirmat també que no es parla amb la fiscalia i no s'asseurà a negociar res, ja que els seus clients "no ho voldrien, ni li deixarien fer, ni ell els hi podria aconsellar", reiterant que els seus clients són innocents. Ara bé, l'advocat, ha deixat la porta oberta a que altres advocats sí que puguin estar parlant amb la fiscalia una rebaixa de les penes.

Van den Eynde ha fet aquestes declaracions després que l'advocat de Toni Comín i Meritxell Serret, Gonzalo Boye, hagi assegurat que hi ha defenses dels implicats en el cas de l'1-O que estan pactant rebaixes de les penes amb la fiscalia espanyola en una entrevista a Vilaweb.

No sabien que els estaven gravant, "donaria el meu braç"

L'advocat dels presos també ha parlat sobre l'informe d'Institucions Penitenciàries que assegura que els mateixos presos, Junqueras, Romeva i Forn, sabien que els estaven gravant. Sobre això, Van den Eynde ha assegurat que "donaria el seu braç" per assegurar que cap dels presos que van aparèixer a les imatges ni sabia ni havia consentit la gravació.

El lletrat ha afegit que es complicat assumir que si tot era un muntatges i estaven conxorxats, les famílies dels presos no haguessin retirat les imatges ni haurien denunciat l'autor de les mateixes, qui, segons Institucions Penitenciàries, hauria fugit cap al seu país d'origen, la República Dominicana. A més ha afegit que ell va viure en primera persona el "drama de les famílies" quan van sortir les imatges.

En relació a l'informe en si, Van den Eynde ha dit que no li sorprèn que s'hagi publicat un informe culpant als presos de consentir les gravacions. Ja que segons ha assegurat el mateix lletrat, abans que es publiquessin els vídeos, ja van denunciar que es publicarien i van comunicar que si sortien haurien de denunciar a Institucions Penitenciaries per no haver pogut assegurar la seguretat dels presos.

Aquest últim punt és, segons augura l'advocat dels presos, podria haver estat el desencadenant de l'informe inculpatori cap als presos on se'ls titlla d'"actors".