El comportament de l’Estat espanyol contra el procés català “fa por”. En aquests termes s’ha referit l’advocat britànic Ben Emmerson, que lidera l’equip que ha portat el cas d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a l’ONU. “Espanya està tornant enrere en el temps, comportant-se com si fos una dictadura, empresonant els opositors polítics”, ha denunciat en la primera entrevista que ha concedit, al programa FAQS de TV3. “És un desenvolupament que fa por en l’entorn europeu, i s’hi ha de posar fi immediatament”.

“Espanya no s’està comportant com una democràcia moderna europea s’hauria de comportar”, ha lamentat Emmerson, que ha criticat que els seus clients estan empresonats “per les seves creences”. Ha comparat la situació amb la d’Escòcia: “El fet que el govern britànic hagués acusat penalment els líders del Partit Nacional Escocès hauria estat ridícul, impensable”.

Segons Emmerson, la repressió de l’Estat contra el procés té “paral·lelismes” amb dictadures i règims autoritaris. “Cap d’ells és responsable de cap mena de violència”, ha defensat els seus clients. Considera que se’ls estan vulnerant drets fonamentals i que, com més triguin a sortir en llibertat, més gran serà la violació de drets humans.

L’advocat s’ha mostrat optimista sobre una resolució favorable del grup de treball sobre detencions arbitràries de l’ONU. Malgrat que no sigui vinculant, creu que exerciria una gran pressió sobre l’Estat espanyol, que es convertiria en una “nació pària, fora de la comunitat internacional” si decidís ignorar-la.

Emmerson té una “línia de comunicació directa” amb Junqueras, Sànchez i Cuixart, però encara no els ha pogut visitar. Espera poder fer-ho aviat.