L’advocat belga Christophe Marchand, que porta la defensa dels consellers Toni Comín i Meritxell Serret, ha volgut enviar una advertència a l’Estat espanyol. “Contràriament al que molts espanyols intenten fer creure, el dret alemany és encara més garantista que el dret belga, i més estricte pel que fa a les condicions”, assegura en una entrevista al diari Le Soir. I denuncia: “La justícia espanyola s’ha tornat completament histèrica”.

Si bé Marchand sosté que, en comparació amb el belga, el sistema judicial espanyol és un model, també critica que “quan es toca la unitat d’Espanya” tot s’espatlla. També lamenta que l’Estat espanyol “reprimeix els dissidents i les minories”.

Si l’advocat belga diu que el sistema espanyol és “més aviat un model” per a Bèlgica és, entre altres coses, pel passat colonial del país: “Bèlgica es proclama una gran defensora dels drets humans esperant aconseguir una cadira al Consell de Seguretat de l’ONU. El problema és que paral·lelament ha comès actes que no estan en conformitat amb aquest discurs”.