Era una notícia anunciada i avui ja és un fet: els investigats d'ERC pel procés independentista canvien d'advocat. El lletrat Andreu Van den Eynde es queda amb la representació d'Oriol Junqueras, Raül Romeva i Josep Mª Jové i deixa la defensa de Carme Forcadell, Carles Mundó, Dolors Bassa i Anna Simó en mans dels lletrats Josep Riba, Núria Martí i Olga Arderiu.

Està per veure si Van den Eynde renuncia també a la defensa de la resta d'investigats d'ERC. Entre ells hi ha Raül Romeva i Dolors Bassa. Fonts judicials asseguren, però, que l'advocat de Junqueras coordinarà la defensa de tots els investigats d'ERC tot i que hagin canviat d'advocat. Es tracta, asseguren, de reforçar l'estratègia i garantir els drets de cada un dels investigats.

A partir d'ara Josep Riba representarà Carles Mundó; Olga Arderiu, Carme Forcadell i Anna Simó. I Núria Martín portarà Dolors Bassa. Josep Riba és del despatx de Fermín Morales, un dels bufets que porta les defenses del cas Pretoria. Arderiu pertany al despatx MDA&Lexartis, de l'òrbita del PDeCAT i candidat a la llista de Maria Eugènia Gay del Col·legi d'Advocats de Barcelona, juntament amb Jordi Pina, que és l'advocat de Jordi Sànchez i del bufet Molins&Silva, que porta els investigats pel procés del PDeCAT a més de Jordi Sànchez, ara de Junts per Catalunya.

El mateix advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, avançava fa unes setmanes en una entrevista a El Nacional que cada un dels imputats mereix un advocat per a ell i garantir així el seu dret a defensa. Fins ara Van den Eynde representava tots els investigats d'ERC. Va començar amb Carme Forcadell quan la van imputar per primer cop i el cas es portava al TSJC. Les querelles, però, contra el Govern de la Generalitat, després de la proclamació de la República van fer que a Van den Eynde se li multipliquessin els clients i la feina.

Seguint aquesta mateixa línia, i seguint el que ja va avançar també el lletrat a El Nacional, Marta Rovira, investigada també pel Tribunal Suprem i pendent de declaració, tindrà un nou advocat, que tampoc serà ell. Caldrà veure si seguirà l'estratègia de Junqueras o la de la resta d'investigats.

Canvi d'estratègia

Amb el canvi de lletrats, tot i que Van den Eynde els coordinarà, s'intueix un gir en direcció a les altres defenses i de l'estratègia. Només Junqueras s'ha mantingut ferm, la resta han tornat a declarar i ho han fet per acatar la Constitució i renunciar a la unilateralitat.

El vicepresident manté la seva primera declaració, la que va fer davant l'Audiència Nacional, i només el seu al·legat dient que és un "home de pau", negant la violència i mantenint la seva aposta pel diàleg del passat 4 de gener va mostrar un punt d'inflexió, que pel Tribunal Suprem es va veure insuficient perquè el va mantenir a la presó. 

L'estratègia dels investigats del PDeCAT és molt diferent de la que ha fet fins ara ERC. Amb el canvi de lletrats i posant-se sota l'aixopluc de bufets propers als advocats que ja dirigeixen la defensa dels imputats Forn, Sànchez, Borràs, Turull i Rull s'entreveu un canvi d'estratègia.

Pretòria i Mercuri

El bufet d'advocats que a partir d'ara representarà Carles Mundó és el mateix que ha defensat diversos alcaldes esquitxats pel cas Mercuri i els principals imputats del cas Pretòria com l'exalcalde Bartomeu Muñoz.

Són els principals casos de corrupció urbanística i tràfic d'influències que afecten diferents administracions catalanes, darrere el cas Palau. I es tracta d'experimentats advocats penalistes.