El vicepresident Oriol Junqueras ha parlat davant del Tribunal Suprem. Ha fet ús de l'últim torn de paraula per defensar que, si queda en llibertat, no hi ha risc de reiteració. Junqueras ha afirmat davant del tribunal de la Sala Penal que ha de resoldre el seu recurs d'apel·lació que té una aposta pel diàleg i la bilateralitat que es va materialitzar durant la campanya i el programa d’ERC.

El vicepresident, a la presó des del 2 de novembre, "s’ha ratificat en aquest compromís personal demostrat en la seva trajectòria política basat en les seves conviccions morals", segons ha dit el seu advocat Andreu Van den Eynde quan ha sortit de la vista, que ha remarcat que Juqueras ha defensat l'acatament de les vies pacífiques.

El vicepresident ha argumentat el seu dret de llibertat, de representació política i de defensar-se amb garanties. Oriol Junqueras s'ha presentat davant del tribunal com un "home de pau" i creient, per tal de guanyar la confiança i els arguments per poder sortir de la presó d'Estremera, on fa 63 dies que està tancat.

Encara no hi ha cap decisió del Tribunal Suprem sobre si deixa el vicepresident en llibertat provisional o no. Ho decidirà durant les properes hores.

La fiscalia ja fa el judici

Òbviament, la fiscalia ha demanat que es mantingui Oriol Junqueras a la presó, i ho ha fet amb arguments de judici, entrant en el fons dels delictes. La vista d'avui només era per decidir una qüestió de forma: si es manté una mesura cautelar, si encara hi ha el risc de reiteració delictiva i fugida que el 2 de novembre va argumentar la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela

El Ministeri Públic ha expressat la seva desconfiança que Oriol Junqueras pugui exercir la seva tasca política.

Les acusacions —tant de la fiscalia com de VOX, que exerceix d'acusació popular— han dibuixat davant del tribunal el Govern de Catalunya com una organització delictiva amb un full de ruta perfectament planificat per tirar endavant el referèndum i la república posterior.

L'advocat del vicepresident, Andreu Van den Eynde, encara té confiança que el Suprem valori la posada en llibertat de Junqueras, i ha qualificat la compareixença d'avui de "vista profitosa", "en què si la sala entén que no és l'avançament del judici, entrarà a valorar els nostres arguments".

Van den Eynde ha lamentat que el tema política estigui "prenyant tot el discurs", i espera saber durant les properes hores la decisió del Tribunal, que avui ha tingut un gest amb el vicepresident quan li ha atorgat un darrer torn de paraula malgrat que aquest formalisme no estigui previst en aquesta mena de compareixences.