El Ministeri de Justícia ha nomenat la nova cap de la secció Penal de l'Advocacia de l'Estat. Es tracta de Rosa María Seoane, fins ara directora general d'Adif i que serà la responsable de coordinar l'acusació del procés. Seoane substitueix Edmundo Bal, que va ser rellevat del càrrec el passat 21 de novembre per discrepàncies en la causa del procés.

L'Advocacia de l'Estat va presentar un escrits d'acusació on demanava que per als encausats els delictes de sedició i malversació, mentre que la Fiscalia elevava l'acusació fins a rebel·lió. Bal havia mostrat la seva disconformitat amb la rebaixa en l'acusació i això va propiciar la seva sortida.

Fonts del Ministeri de Justícia apunten que està encara per veure si la nova responsable de la secció Penal portarà directament el judici del procés –que es preveu per al gener- o si ho delegarà en algun dels seus subordinats. 

La sortida d'Edmundo Bal es va produir per part de la seva superior, Consuelo Castro, després de mesos de discrepàncies en l’estratègia respecte al judici de l'1-O al Tribunal Suprem. Bal es va negar a signar l'escrit d'acusació que apuntava només a delictes de sedició i malversació, però no de rebel·lió, com ell defensava.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, va remarcar dos dies després del cessament que l'Advocacia de l'Estat "té dependència jeràrquica" de l'executiu i que el càrrec de Bal era de "lliure disposició" i, per tant "podia ser destituït quan l'advocada de l'Estat li perdi la confiança".