El cantautor Lluís Llach ha advertit que després dels resultats de les eleccions a Madrid, "venen gropades" pel que fa a Catalunya. Llach ha fet la reflexió després de la victòria de la candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, i de la sonora derrota del PSOE, que provoquen un canvi en el tauler polític espanyol. Per al cantautor no serà per a bé, i caldrà reforçar-se.

"Nens i nenes. Apunteu-vos al Consell per la República. Venen gropades. El Consell per la República és més necessari que mai", ha indicat amb el seu estil.

Lluís Llach

 

La premsa internacional ha insistit que aquests comicis poden provocar un terratrèmol al tauler polític espanyol i, per això, avui, les eleccions madrilenyes ocupen pàgines a la majoria de mitjans europeus.

Bona part dels rotatius destaquen la victòria aclaparadora del Partit Popular, que expliquen a través del lideratge i personalisme d'Isabel Díaz Ayuso. "D'inspiració trumpista""espectacular" o "una reina d'altres temps" són algunes de les definicions que periodistes d'arreu del món han utilitzat per definir la guanyadora dels comicis d'aquest dimarts, un fet que evidencia que la presidenta ha arribat i ha revolucionat la política espanyola.

Els mitjans internacionals fan una lectura de les eleccions en clau nacional i destaquen que ara al govern espanyol de Pedro Sánchez li han fet escac. L'ascens de la dreta i la dimissió de Pablo Iglesias pels resultats, diuen, afebleixen un govern central que ja no comptava amb amplis suports.

El diari The Times titlla d'"aclaparadora i impressionant" la victòria de la popular, que consideren que impulsa la dreta espanyola cap a un canvi de paradigma de la política espanyola. Per aquest mitjà, els resultats madrilenys "han humiliat el PSOE i fan trontollar el seu govern". En aquesta mateixa línia, Der Spiegel parla d'unes eleccions que "posen molta pressió al president Pedro Sánchez" i que posen en evidència que la ciutadania ha posat més en valor una gestió de la pandèmia poc restrictiva i basada en els interessos econòmics.

Le Monde i Le Figaro afirmen que els comicis han servit per "despertar i consolidar la dreta espanyola", fins ara en crisi. "Això ha fet augmentar la pressió sobre l'executiu i les polítiques de Sánchez, que ha gestionat la pandèmia de la manera oposada que ho ha fet Ayuso", indiquen.

La BBC també parla d'unes eleccions que han estat un examen per saber com ha valorat la ciutadania la gestió de la Covid al país. A més, destaca que els comicis han evidenciat que la societat espanyola està "profundament dividida en discursos molt oposats", un fet que tindrà repercussions en el futur més immediat d'Espanya.