ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Advertència contundent de Jordi Puigneró. El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori s'ha dirigit al president espanyol, Pedro Sánchez, per a reclamar-li més diligència a l'hora d'anunciar mesures per fer front a la situació actual. La guerra a Ucraïna ha disparat els preus del petroli i l'electricitat, i Puigneró ha lamentat que La Moncloa trigui massa a anunciar la seva resposta. "No podem esperar al dia 29 perquè les mesures siguin efectives. A més, encara no coneixem els de detalls de moltes d'elles", ha avisat. El govern espanyol va indicar la setmana passada que informaria sobre les mesures concretes per abaixar el preu de la gasolina, la llum i el gas el 29 de març, suscitant les crítiques pel retard en la resposta.

Davant d'aquesta situació, Jordi Puigneró també ha volgut remarcar que la Generalitat desitjaria poder dir-hi la seva. "Ens agradaria poder prendre mesures al respecte, però malauradament no tenim les competències per a fer-ho. Per això demanem ser un Estat, per poder prendre decisions", ha explicat. En aquesta línia, ha reclamat que prengui les mesures "qui pot" per tal de millorar la situació econòmica actual, i s'ha dirigit directament al govern espanyol per a oferir-se: "Si l'Estat no és capaç de prendre les decisions sobre un sector que afecta tota l'economia, que ens traspassin les competències i ja ho farem nosaltres".

La primera mesura del Govern

Ara bé, tot i els límits en què es troba la Generalitat, Jordi Puigneró ha pogut anunciar que el govern català ja ha començat a aprovar mesures en aquells àmbits que són de la seva competència. Així, el vicepresident ha informat que el seu departament ha aprovat abaixar les taxes del sector pesquer perquè "puguin amortir la pujada dels preus dels carburants". Aquesta és només una de les primeres mesures que ha pogut impulsar l'executiu, i que Puigneró espera que aviat es pugui complementar amb altres.

Bateria de mesures

En aquest sentit, Junts ja s'ha posat mans a la feina. "Moltes declaracions i molt poques accions". Així ha descrit el diputat de Junts Joan Canadell l'acció que està portant a terme La Moncloa per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la invasió russa a Ucraïna, i és per això que el partit de Carles Puigdemont s'ha posat a treballar per presentar una bateria de mesures que redueixin el cost de l'energia davant "la inacció de l'Estat". Canadell ha explicat que les iniciatives volen compensar les petites i mitjanes empreses, els autònoms i els consumidors vulnerables pels sobrecostos que han d'assumir.

El diputat ha informat que compartiran aquestes mesures amb la resta de grups parlamentaris, arribaran a acords, i aleshores volen aprovar-les al Parlament. N'hi ha que van dirigides al Govern i d'altres, a l'Estat. Entre les propostes, que l'Estat tregui el gas natural del sistema de fixació de preus marginalista en el mercat majorista d'electricitat i també que acoti el preu d'oferta del kWh elèctric d'origen nuclear. D'altra banda, Junts també l'emplaça a auditar des de la CNMC possibles fraus en les ofertes del sector generador d'electricitat i quantificar els beneficis caiguts del cel.