Després de dies de negociacions, els comuns trenquen definitivament amb ERC i s'abracen amb el PSC per aconseguir l'alcaldia de Barcelona el proper 15 de juny. Malgrat els últims esforços d'Ernest Maragall per oferir un govern bipartit entre les dues formacions, assegurant fins i tot un càrrec del "màxim rang" per a Colau, l'actual alcaldessa ha decidit, després de reconèixer que el tripartit d'esquerres que demanaven és impossible, mantenir la candidatura a la investidura

En un comunicat fet públic aquesta tarda, coincidint amb el final del judici als presos polítics, els comuns han culpat als "vetos creuats" i a la política de "blocs" el fet que no hagi tirat endavant el tripartit amb ERC i el PSC, i han anunciat que treballaran "per assolir l'alcaldia el proper plenari del 15 de juny". Així, Colau manté la decisió que va prendre la coordinadora de Barcelona en Comú divendres passat de presentar-se a la investidura, plantant cara a Ernest Maragall.

Colau, en cas d'aconseguir un pacte de govern amb el PSC que fa dies que negocien, podria ser investida amb els 18 vots d'aquestes dues formacions i tres de Manuel Valls.

Els comuns s'emplacen a tancar un acord amb el PSC

"Després de les reunions que l'equip de Barcelona en Comú ha tingut amb ERC i PSC, s'ha constatat que el PSC està disposat a sumar per la investidura d'Ada Colau; en canvi, ERC ha manifestat que continua presentant a la investidura el seu candidat", defensa el comunicat, que afegeix que "Barcelona en Comú té una responsabilitat davant els seus electors i davant la ciutat que ha governat els darrers 4 anys", per la qual cosa mantindran la investidura de Colau.

Els comuns defensen que tenen la "responsabilitat de defensar l'agenda de canvi iniciada" i de "no dependre de les agendes creuades entre la resta de forces d'esquerres", pel que apunten a l'inici d'una "nova etapa a la política catalana que superi els vetos i les línies vermelles i aposti pel diàleg i la desjudicialització".

"Aquest marc de vetos creuats i la responsabilitat de defensar aquestes polítiques ens impulsen a presentar la candidatura d'Ada Colau a l'alcaldia", conclou el breu text, que també anuncia una nova reunió de la cúpula del partit aquest vespre "per valorar els propers passos fins al dissabte 15 de juny", dia del ple de constitució.